Poziomkowe Babeczki Babci Wisi
Poziomkowe babeczki to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa Taty. Kojarzą się z Przemyślem gdzie mieszka Babcia Wisia. Ponad 20 lat temu… Tata zrywał w ogródku poziomki do kubka, a gdy był już pełny pędził do Babci, która już babeczki wyciągnęła z pieca i zabierała się za ucieranie kremu.
Ciasto na babeczki
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 12 dkg schłodzonego masła lub margaryny
Składniki na ciasto posiekać, szybko zagnieść i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Potem rozwałkować i wykroić kółka i wypiekać babeczki przez około 15 min w 180 stopniach. Ja użyłam blaszki do wypieku muffinków – świetnie się sprawdziła.
Masa poziomkowa:
- szklanka cukru drobnego
- szklanka poziomek
- białko
Składniki na masę miksujemy do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Ja najpierw ubijałam białko, powoli dosypywałam cukier a na końcu wrzuciłam poziomki. Po wypieczeniu babek wrzucamy doń krem poziomkowy i dekorujemy szczyt poziomą.
Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »
Sierpień 12th, 2010 at 22:09
O MatkoGotuje! przenieś mnie do swojej krainy pyszności, albo wykupię i wyzbieram wszystkie poziomki w Twoim mieście!