My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Marchewkowe pierogi leniwe

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Marchewkowe leniwe pierogi

Ten przepis jest stworzony „w biegu”. Klasyczne leniwe pierogi zawierałyby 2 jajka: oddzielnie żółtka i białka ubite na pianę. Jednak nie było czasu na „bicie piany”, więc poszło jedno jajko (bo tylko jedno w lodówce zostało)  i to w całości. Dołożyłam za to trochę mąki ziemniaczanej by poprawić lepkość konsystencji i wyszły jak należy.

  • 2/3 szklanki twarogu
  • 2/3 szklanki drobno startej marchewki (wcześniej ugotowanej w łupinach)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • całe jajko

Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać marchewkę (ja miałam jeszcze troszkę ugotowanych mini patisonów, je też wrzuciłam do ciasta :)) jajko i mąkę. Masa będzie się lepić, ale lepiej nie dosypywać zbyt dużo mąki – pierogi mogą być wtedy zbyt twarde. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Ostrym nożem odkrajać kawałki, wrzucać na wrzątek, gotować chwilę do wypłynięcia. Wyłowić i podawać na słodko – jak klasyczne pierogi leniwe, tj. z roztopionym masłem, bułką tartą i cukrem lub na słono – jak kopytka tj. zalać obiadowym sosem.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony