My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem

Szczawiowa zupa (przez Tatę zwana „szlamową” :)) to u mnie często wariant dobrego wykorzystania nadmiaru puree ziemniaczanego z wczorajszego obiadu :) Gładziutkie puree ze śmietaną, odrobiną masła i szczypiorkiem świetnie pasuje do szczawiu świeżego latem lub zimą tego ze słoika.

pęczek szczawiu

około 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego

cztery czubate łyżki puree ziemniaczanego ze śmietaną i szczypiorkiem (ilość puree decyduje o gęstości zupy)

sól i pieprz

koperek

Świeży szczaw umyć pokroić, poddusić na maśle i przetrzeć przez sitko. Gdy używam szczawiu ze słoika również go przecieram by pozbyć się wszelkich włókien. Do wywaru dodać puree oraz przetarty szczaw i wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony