Drożdżówki z twarożkiem i jagodami
„Mięciutkie, puchate, mocno jagodowe…” jak pisze autorka blogu, z którego pochodzi przepis. Smakują doskonale oczywiście nie tylko dzieciom :)
Ciasta drożdżowe robię wyłącznie z wykorzystaniem maszyny do pieczenia chleba, zawsze wychodzi:)
Składniki na 12 – 15 bułeczek:
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 g miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
- 1 i 1/8 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
Nadzienie:
- 200 g jagód (mogą być mrożone)
- 150 g serka mielonego (taki jak na sernik)
- 2 łyżki miodu
- 2 – 3 łyżki cukru waniliowego
Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.
W maszynie do pieczenia chleba umieścić składniki na ciasto w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’ (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i rozwałkować na na prostokąt około 30 x 35 cm. Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na „plastry” o grubości około 2 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 2 cm od siebie. Włożyć na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni lub też tradycyjnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. Oryginalny przepis zawierał polewę lukrową, ja w zamian posmarowałam drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni około 20-30 minut.
Kategoria: Bez kategorii 2 komentarze »
Sierpień 12th, 2010 at 22:03
Piękne te drożdżówki, schrupałbym, mniam!
Sierpień 25th, 2010 at 21:59
Agatko! Piekna strona, bardzo fajne przepisy, ze juz mi sie chce gotowac…tak jak przy tej ksiazce ktora dawid przypadkowo wyrzucil….mysle ze twoj blog bedzie swietnym substytutem tej straconej ksiazki ;) Bardzo ladne i apetyczne zdjecia i zdjecia igora sa najlepsze!!! Sciskam was!