Orzechowy tort z białym kremem z mascarpone

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Wersja dla Michała: Orzechowy tort bezowy z białym kremem z mascarpone

Zrobiłam ten torcik już 3 razy, dla 3 wspaniałych osób: Agi, Hani i Michała. Za każdym razem wyszedł inny:) ale każda wersja była wyśmienita. Na zdjęciach jest tort dla Agi – blaty przypieczone mocniej, bardziej twarde + mniej kremu. Kremem posmarowałam tylko 3 blaty, a do dekoracji  użyłam gotowych, bezowych ciasteczek, które „przykleiłam” kleksem z czekolady. Upieczony na urodziny, ostro walczył w spontanicznym konkursie na deser wieczoru z dzielnym rywalem: Tiramisu z Borówkami:)

Drugi tort dla laureatki Oskara – Hani nie doczekał się fotografii. Pozostaje zatem jedynie miłe wspomnienie z fantastycznej konsumpcji za pomocą łyżki przy wielkim stole w Restauracji Hot Wok.

Trzeci był tort imieninowy dla Taty Igorka – Michała: blaty lekko podpieczone – bardziej wysuszone, dużo kremu + orzechy – wyszedł  słodszy niż w wersji dla Agi i blaty niemal rozpuściły się w kremie. Tutaj posmarowałam cztery blaty, tak by wierzch tortu był również pokryty kremem i ozdobiłam orzechami włoskimi uprażonymi na patelni. Michał bardzo się ucieszył z tortu, zwłaszcza dlatego, że nie musiał się nim z nikim dzielić!

Przepis pochodzi z blogu mojewypieki.blox.pl. Przygotowując go dokonałam jednak pewnych modyfikacji wg własnych upodobań smakowych, dlatego poniższy opis nieco różni się od oryginału.

Składniki na 4 blaty bezowe:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • ¾ szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych (podpiekłam na patelni bez tłuszczu)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo, powoli, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej,  orzechy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Dwie blachy do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach na papierze narysować po 2 okręgi o wymiarach 20 cm.  Masę bezową podzielić na 4 części, wyłożyć równo wg narysowanych okręgów.

Piec 2 blachy naraz około 50 minut w temperaturze 140º C (termoobieg).

Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Płynną posmarować równomiernie blaty bezowe, odłożyć do zastygnięcia. (Jak widać na zdjęciach moje bezowe blaty nie wyszły najlepiej, jeszcze brak mi wprawy, ale smak tortu, mimo to – bomba:))

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g białej czekolady

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę schłodzić przez 10 minut w zamrażarce, następnie ubić na sztywno w metalowej misce. Miskę również można przed ubijaniem schłodzić w zamrażarce. Niska temperatura ułatwia ubijanie śmietany :). Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder, białą czekoladę i dalej ubijać. Następnie dodawać partiami serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. Krem do przełożenia – gotowy.

Przed podaniem tort należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Kroić nożem z piłką.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony