Gołąbki z mięsem i warzywami

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

gołąbki z mięsem i warzywami

W gołąbkach przemycić można wszystko :) Ja w kapuście schowałam soczewicę, marchewkę i pomidora.

Do zawinięcia użyłam białej kapusty i plasterki cukini (plasterki ścinamy z surowej cukini za pomocą noża do obierania ziemniaków).

Składniki  (na 8 dużych gołąbków):

  • pół szklanki ryżu
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 świeży średni pomidor
  • 1  surowa marchewka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz „do smaku”
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej cielęce)
  • 2 szklanki wywaru (może być sporządzony z kostki rosołowej :))

Główkę kapusty oczyścić i wyciąć głąb. W dużym garnku (tj. w rozmiarze kapusty) zagotować wodę. Włożyć kapustę dziurą po głąbie do dołu i parzyć ok. 10 minut (przy młodej albo włoskiej kapuście wystarczą 3-4 minuty). Następnie odwrócić dziurą po głąbie do góry i parzyć jeszcze przez chwilę, potem oddzielić delikatnie liście.  Z każdego liścia dodatkowo skroić stwardniałą część od strony głąba.

Ryż i soczewicę gotować przez 10 minut, odcedzić. Pomidora sparzyć obrać ze skórki i drobno poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki na farsz wymieszać w misce, dodać jajko i doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Na liściu kapusty ułożyć 2 plasterki cukini, farsz i ciasno zwinąć. Dno naczynia do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy cienko liśćmi kapusty. Układamy ciasno gołąbki i przykrywamy je liśćmi. Zalewamy 2 szklankami wywaru. Zapiekamy 1 godzinę w piekarniku (180 º C). Podajemy z sosem pomidorowym.

Składniki na sos:

  • łyżka masła
  • 2 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szczypiorek lub koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • płyn jaki pozostał w naczyniu, w którym piekły się gołąbki.

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać masło i wrzucić pomidory, przykryć i zagotować. Pozostawić na „wolnym ogniu” aż zaczną się rozpadać, wtedy zmiksować. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju (używam oleju z pestek winogron) z dodatkiem masła i dodać do sosu. Dodać również czosnek wyciśnięty przez praskę i gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec wlać płyn jaki pozostał w naczyniu, w którym piekły się gołąbki, wrzucić posiekany szczypiorek lub koperek i doprawić  solą i pieprzem.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony