Gołąbki z mięsem i warzywami
W gołąbkach przemycić można wszystko :) Ja w kapuście schowałam soczewicę, marchewkę i pomidora.
Do zawinięcia użyłam białej kapusty i plasterki cukini (plasterki ścinamy z surowej cukini za pomocą noża do obierania ziemniaków).
Składniki (na 8 dużych gołąbków):
- pół szklanki ryżu
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- 1 świeży średni pomidor
- 1 surowa marchewka
- 1 jajko
- sól i pieprz „do smaku”
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej cielęce)
- 2 szklanki wywaru (może być sporządzony z kostki rosołowej :))
Główkę kapusty oczyścić i wyciąć głąb. W dużym garnku (tj. w rozmiarze kapusty) zagotować wodę. Włożyć kapustę dziurą po głąbie do dołu i parzyć ok. 10 minut (przy młodej albo włoskiej kapuście wystarczą 3-4 minuty). Następnie odwrócić dziurą po głąbie do góry i parzyć jeszcze przez chwilę, potem oddzielić delikatnie liście. Z każdego liścia dodatkowo skroić stwardniałą część od strony głąba.
Ryż i soczewicę gotować przez 10 minut, odcedzić. Pomidora sparzyć obrać ze skórki i drobno poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki na farsz wymieszać w misce, dodać jajko i doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Na liściu kapusty ułożyć 2 plasterki cukini, farsz i ciasno zwinąć. Dno naczynia do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy cienko liśćmi kapusty. Układamy ciasno gołąbki i przykrywamy je liśćmi. Zalewamy 2 szklankami wywaru. Zapiekamy 1 godzinę w piekarniku (180 º C). Podajemy z sosem pomidorowym.
Składniki na sos:
- łyżka masła
- 2 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szczypiorek lub koperek
- sól i pieprz do smaku
- płyn jaki pozostał w naczyniu, w którym piekły się gołąbki.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać masło i wrzucić pomidory, przykryć i zagotować. Pozostawić na „wolnym ogniu” aż zaczną się rozpadać, wtedy zmiksować. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju (używam oleju z pestek winogron) z dodatkiem masła i dodać do sosu. Dodać również czosnek wyciśnięty przez praskę i gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec wlać płyn jaki pozostał w naczyniu, w którym piekły się gołąbki, wrzucić posiekany szczypiorek lub koperek i doprawić solą i pieprzem.
Kategoria: Bez kategorii Komentarz »