Pełnoziarniste knedle ze śliwkami

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Pełnoziarniste knedle ze śliwkami

Dziś przygotowałam tradycyjne knedle ze śliwkami zastępując przy tym zwykłą mąkę, mąką pełnoziarnistą. Naturalnie smak  dania się zmienił ale nadal jest wyśmienity :) Dlatego polecam dla dzieciaczków, które nie jadają ciemnego pieczywa!

Składniki na około 15 sztuk

  • około 500 g ugotowanych, suchych ziemniaków przeciśniętych przez praskę (najlepiej ugotowanych poprzedniego dnia)
  • ok. 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • wydrylowane śliwki, najlepiej węgierki, ok. 500 g

Do ziemniaków dodajemy jajko , następnie stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto. Powinno być gęste, dobrze wyrobione.
Od ciasta odrywamy kawałek, formujemy placuszek (gdy ciasto się zbytnio klei podsypujemy mąką). Na środku placuszka  układamy wydrylowaną śliwkę. Jeżeli śliwki są kwaśne można dodać przy niej odrobinę cukru. Dokładnie zlepiamy brzegi i toczymy kulkę. Wrzucamy knedle na wrzącą osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem. Gdy wypłyną na wierzch, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 3 minut.

Można podawać ze słodką śmietanką z cynamonem lub bułką tartą uprażoną na maśle, posypaną cukrem.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony