Budyniowe naleśniki o smaku śmietankowym

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Budyniowe naleśniki o smaku śmietankowym

Wszystkie dzieci uwielbiają słodkie naleśniki!  ale może dla małej odmiany… pomyślałam, że wypróbuję kombinację naleśników i budyniu. Znalazłam ją całkiem przypadkiem przeglądając w prasowym kiosku czasopismo kulinarne „Mamo, tato, gotuj z dzieckiem”. Efekt mnie mile zaskoczył: naleśniki pięknie pachną budyniem, a w smaku wydaja się… delikatniejsze.

Składniki:

  • torebka budyniu o smaku śmietankowym (z cukrem)
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • pół szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • gruby cukier do posypania

Przygotować ciasto naleśnikowe. Zmiksować mleko, proszek budyniowy, mąkę, jajka i szczyptę soli. Masło rozpuścić (w mikrofalówce lub na patelni) i dodać do ciasta. Odstawić ciasto do lodówki na około godzinę. Masło w cieście (niektórzy dodają olej) pozwala smażyć je potem na suchej patelni – nie przywierają:)

farsz:

  • 450 g serka białego takiego jak na sernik (użyłam „Mój ulubiony” firmy Wieluń)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

można też dodać rodzynki lub pokrojone sezonowe owoce :)

Usmażone naleśniki posmarować farszem, zwinąć i podać na stół!

Kategoria: Bez kategorii 3 komentarze »

3 odpowiedzi to “Budyniowe naleśniki o smaku śmietankowym”

  1. Max

    Świetnie to wygląda :-), czy można się umówić na degustację?

    A poza tym świetny blog – gratsy :-)

  2. agata

    :) dziękuję! oczywiście zapraszamy :)

  3. Agnieszka Pilniak

    Świtnie wyglądają i są pycha!. Ja zrobiłam z brzoskwinkami, wyszły super i dzieciaki się tak zajadały, że dla rodzicow niewiele zostało…
    Dzieki!


Skomentuj...



Początek strony