Budyniowe naleśniki o smaku śmietankowym
Wszystkie dzieci uwielbiają słodkie naleśniki! ale może dla małej odmiany… pomyślałam, że wypróbuję kombinację naleśników i budyniu. Znalazłam ją całkiem przypadkiem przeglądając w prasowym kiosku czasopismo kulinarne „Mamo, tato, gotuj z dzieckiem”. Efekt mnie mile zaskoczył: naleśniki pięknie pachną budyniem, a w smaku wydaja się… delikatniejsze.
Składniki:
- torebka budyniu o smaku śmietankowym (z cukrem)
- 2 jajka
- 1-2 łyżki rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- pół szklanki mąki
- szklanka mleka
- gruby cukier do posypania
Przygotować ciasto naleśnikowe. Zmiksować mleko, proszek budyniowy, mąkę, jajka i szczyptę soli. Masło rozpuścić (w mikrofalówce lub na patelni) i dodać do ciasta. Odstawić ciasto do lodówki na około godzinę. Masło w cieście (niektórzy dodają olej) pozwala smażyć je potem na suchej patelni – nie przywierają:)
farsz:
- 450 g serka białego takiego jak na sernik (użyłam „Mój ulubiony” firmy Wieluń)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
można też dodać rodzynki lub pokrojone sezonowe owoce :)
Usmażone naleśniki posmarować farszem, zwinąć i podać na stół!
Kategoria: Bez kategorii 3 komentarze »
Sierpień 20th, 2010 at 15:35
Świetnie to wygląda :-), czy można się umówić na degustację?
A poza tym świetny blog – gratsy :-)
Sierpień 20th, 2010 at 16:21
:) dziękuję! oczywiście zapraszamy :)
Wrzesień 8th, 2010 at 12:01
Świtnie wyglądają i są pycha!. Ja zrobiłam z brzoskwinkami, wyszły super i dzieciaki się tak zajadały, że dla rodzicow niewiele zostało…
Dzieki!