Kremowa zupa z cukinii z ciemnymi grzankami

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

kremowa zupa z cukini z ciemnymi grzankami

Oto mój nowy dzisiejszy wynalazek. Mój synek lubi gęste zupy, w której coś pływa, pod warunkiem, że nie jest to… warzywo. Może być jajko, kurczak, makaronowa gwiazdka, groszek ptysiowy lub grzanka :) I nawet grzanka z pełnoziarnistego chleba, które zrobiłam dzisiaj.

Składniki:

  • 1,5 litra warzywnego wywaru z pietruszki i młodego selera z nacią (akurat tylko to mi w lodówce zostało:))
  • 4 młode, małe cukinie
  • 1 młody por
  • 8 kromek pełnoziarnistego chleba
  • świeży koperek
  • dwie łyżki serka białego mielonego (takiego jak na sernik, użyłam „Mój ulubiony” firmy Wieluń)
  • sól i pieprz

Cukinię pokroiłam w kostkę, posypałam solą i odstawiłam na 15 minut by puściła wodę. Por pokroiłam i wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem (używam oleju z pestek winogron) i łyżką masła. Odsączyłam cukinię, dodałam do pora i razem smażyłam około 10 minut. Do wysokiego naczynia wlałam wywar wraz z pietruszką i korzeniem selera (nać selera wyrzuciłam) dodałam podsmażony por z cukinię oraz serek i wszystko zmiksowałam blenderem. Całość przelałam do garnka, zagotowałam i doprawiłam koperkiem, solą i pieprzem. Gotowe.

W międzyczasie przygotowałam grzanki: posmarowałam kromki chleba z dwóch stron cienką warstwą masła, następnie pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na ciepłą patelnię.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony