My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Naleśnikowe „ślimaki” ze szpinakiem

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Naleśnikowe "ślimaki" ze szpinakiem

„Ooo.. mima, mima*!” zawołał Igorek gdy zasiadł przy stole. Krótki był żywot ślimaka…

Szpinakowe naleśniki można wykorzystać na różne sposoby, przekładając dowolnym farszem wedle smaku. Nadają się na przykład na śniadanie w wersji ślimakowej, jako koreczki na przyjęcie lub… każdego o każdej porze jako paluchy z mozarellą.

Szpinak:

  • torebka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • łyżka posiekanego świeżego koperku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Szpinak rozmrozić, w miarę możliwości odlać wodę, włożyć do rondla. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Odparować na wolnym ogniu, potem doprawić koperkiem, natką pietruszki gałką, solą i pieprzem.

Składniki na 8 naleśników:

  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szklanka mąki (mąkę należy dozować stopniowo do uzyskania średnio gęstego ciasta naleśnikowego)
  • 3 czubate łyżki szpinaku przygotowanego w sposób opisany powyżej.
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • serek biały jak na sernik
  • starta, ugotowana marchewka

Naleśniki smażyłam na suchej patelni, posmarowałam serkiem i dodałam marchewkę. Zwinęłam w rulon i wstawiłam do lodówki. Dzięki temu dobrze się skleiły i łatwo było kroić plastry i formować ślimaki. Rogi ślimakowe zrobiłam z łodyżek natki pietruszki.

*tłum. z języka Igorowego: „ślimak”

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony