Szpinakowe „paluchy” z mozarellą
Ciąg dalszy dań ze szpinakowym naleśnikiem w głównej roli. Ta wersja przypadła baaardzo do gustu dzieciom, jak i… rodzicom:)
Przepis na naleśniki szpinakowe identyczny jak dla naleśnikowych „ślimaków” ze szpinakiem, czyli:
Szpinak:
- torebka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- łyżka posiekanego świeżego koperku
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szpinak rozmrozić, w miarę możliwości odlać wodę, włożyć do rondla. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Odparować na wolnym ogniu, potem doprawić koperkiem, natką pietruszki gałką, solą i pieprzem.
Składniki na 8 naleśników:
- 3 jajka
- szklanka mleka
- szczypta soli
- szklanka mąki (mąkę należy dozować stopniowo do uzyskania średnio gęstego ciasta naleśnikowego)
- 3 czubate łyżki szpinaku przygotowanego w sposób opisany powyżej.
- 2 łyżki oleju
Naleśniki smażyłam na suchej patelni, posypałam startą na tarce mozarellą i zwinęłam. Potem przekroiłam na pół i położyłam na patelni raz jeszcze, by ser się rozpuścił a naleśnik zyskał na chrupkości:) Bardzo polecam!
Kategoria: Bez kategorii Komentarz »