Zielone kulki, czyli gnocchi serowe ze szpinakiem

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Zielone kulki, czyli serowe gnocchi ze szpinakiem

Kulki na talerzu, czy są to kluseczki, czy też groszek ptysiowy… zawsze wyglądają zachęcająco. Nowe, zielone kulki smakowały wyjątkowo baaardzo, były miękkie i całe mieściły się do buzi :) Wiele słów uznania usłyszałam też od Wujka Jarka :) dziękuję!

Do wykonania kulek użyłam szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, przygotowanego jak do szpinakowych naleśników tj.:

Szpinak:

  • torebka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • łyżka posiekanego świeżego koperku
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Szpinak rozmrozić, w miarę możliwości odlać wodę, włożyć do rondla. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Odparować na wolnym ogniu, potem doprawić koperkiem, natką pietruszki gałką, solą i pieprzem.

Zielone kulki (wyturlałam 22 sztuki):

  • 3 czubate łyżki szpinaku (przygotowanego w sposób opisany wyżej)
  • 3 łyżki serka jak na sernik (użyłam serka „Mój ulubiony” z Wielunia,)
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • łyżeczka utartego parmezanu (można pominąć)

Do miski włożyć szpinak, serek, żółtko, parmezan oraz mąkę i dokładnie wymieszać. Na deskę posypaną odrobiną mąki łyżeczką wyłożyć kupkę masy serowo-szpinakowej. Dłonie oprószyć mąką i z masy uformować kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Aby gnocchi były pulchne, należy formować je delikatnie, czyli nie uciskać zbyt mocno. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować do wypłynięcia.

Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową i dokładnie osączyć. Można podawać podsmażone na maśle z szałwią i mielonym parmezanem, tak jak proponowano w przepisie*, który mnie zainspirował. Ja podałam z tartym serem, ponieważ mój synek lubuje się w cieniutkich serowych wiórkach.

*źródło inspiracji: Gnocchi serowe ze szpinakiem w dodatku do Gazety Wyborczej KUCHNIE ŚWIATA 1/5 Włochy, Hiszpania, Francja


Kategoria: Bez kategorii 3 komentarze »

3 odpowiedzi to “Zielone kulki, czyli gnocchi serowe ze szpinakiem”

  1. Agnieszka Pilniak

    Pyszne kuleczki i szybkie do zrobienia. Dzieciaki zjadły ze smakiem. Dzięki za przepis!

  2. Agathorre

    bardzo się cieszę i dziękuję:) Uściski dla Maluchów!

  3. Kama

    Z powodu braku gałki muszkatołowej-dałam curry, zamiast parmezanu-ser królewski, zamiast zwykłej mąki-pełnoziarnistą żytnią. Wyszło palce lizać:)


Skomentuj...



Początek strony