Ciasto marchewkowe
Jest to naprawdę łatwe ciasto marchewkowe. Bardzo praktyczne – nie kruszy się, nie klei :) doskonałe jako przekąska w podróży i na spacerze.
Z nami pojechało na wiejski festyn, gdzie stały dmuchane zamki a Smok Wawelski ryczał głośno i straszył dzieciaki. Za kawałek owego ciasta, jedną gruszkę i 5 złotych pani w czerwonej bluzce darowała Igorowi dwa balony. Jeden nadmuchany, na długiej tasiemce a drugi pusty, do domu, na zapas:)
Przepis pochodzi z whiteplate.blogspot.com.
Składniki:
4 jajka
250 g cukru pudru
185 ml oleju słonecznikowego
300 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
400 g marchwi, obranej i startej na tarce
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Okrągłą formę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i wysypać mąką (użyłam bułki tartej). Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej. Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon przesiać przez sitko, a następnie połączyć z jajkami. Na końcu dodać tartą marchew. Przelać do formy i piec 1 godzinę.
Kategoria: Bez kategorii 4 komentarze »
Sierpień 27th, 2010 at 23:39
A ja nie spróbowałam :(:(:(
Sierpień 30th, 2010 at 08:10
jeszcze będzie wiele okazji! :)
Wrzesień 2nd, 2010 at 13:47
Ciasto marchewkowe bardzo dobre – jadłem
Wrzesień 2nd, 2010 at 14:25
to bardzo, bardzo cenny komentarz :) Tato, dziękuję!