Tagliatelle z indykiem w białym sosie z cukinią

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Tagliatelle z indykiem w białym sosie z cukinią

Zaczęło się od tego, że zostały mi 2 żółtka… lubię spaghetti a’la carbonara, dlatego od razu pomyślałam o makaronie. Brakowało śmietany dlatego zastąpiłam ją gładkim serkiem mielonym (jak na sernik).

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron do podsmażenia mięsa
  • 1 pełna szklanka startej cukinii*
  • 2 czubate łyżki serka białego jak na sernik (użyłam „Mój ulubiony” z Wielunia)
  • 2 żółtka
  • łyżka świeżego posiekanego koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron tagliatelle

Żółtka dokładnie wymieszać z serkiem i koperkiem. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone i posiekane 3 ząbki czosnku – podsmażyć. Następnie dodać cukinię i smażyć jeszcze kilka minut. Ugotować makaron. Ciepły makaron włożyć do patelni z mięsem, dodać mieszankę żółtka i serka – podgrzewając patelnię dokładnie całość wymieszać aż żółtko się zetnie i sos ładnie oklei makaron.

*Jeżeli cukinia jest młoda można ucierać całą razem ze skórką. A gdy jest duża i… niemłoda, to trzeba nasiona wyciąć , a  skórkę obrać.

Kategoria: Bez kategorii 3 komentarze »

3 odpowiedzi to “Tagliatelle z indykiem w białym sosie z cukinią”

  1. Eve

    Agatko, pyszne bylo :) chyba troche za male lyszki serka dawalam, bo mi malo sosu wyszlo i troche suchy makaron przez to mialam (widze to tez po porownaniu z twoimi zdjeciami…)ale tak to bardzo smaczne :)
    Nastepne co, to chyba za te rybne kluski sie zabiore :) BUZIAKI

  2. Eve

    aha i nie masz jakis super pomysl co z tymi dwoma bilakami wykombinowac na szybko??? ;)

  3. Kama

    Wczoraj zrobiłam coś na bazie Twojego przepisu na tagiatelle z indykiem i cukinią: zamiast makaronu tagiatelle dałam pene, zamiast indyka dałam zmielony karczek, aha i cały pęczek kopru. Wyszło pyszne i miało być na obiad do pracy dziś, ale zostawiłam w lodówce…buuuu:(


Skomentuj...



Początek strony