Tort orzechowo-karmelowy z masą kawową

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Tort orzechowo-karmelowy z masą kawową

Ten tort przygotowałam dla Marzenki. Raz jeszcze: moc serdecznych życzeń i uścisków! Pomieścił wszystkie świeczki… w końcu było ich niewiele:) Jednak więcej  niż 18, dlatego przepis umieściłam w kategorii „raczej nie dla dzieci”.

Z pewnością kawałek tego tortu nie zaszkodziłby maluchom, ale na kinderparty zaproponowałabym inny rodzaj ciasta.

Czekoladowy biszkopt (Dziękuję Mani za przepis – jest niezawodny!)

  • 5 jajek
  • szklanka cukru (użyłam cukru pudru)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki
  • 16 g cukru waniliowego (zapomniałam dodać)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao

Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i  żółtka, ubijać, dodać kakao, dalej ubijać do uzyskania gładkiej masy. Dodać stopniowo mąkę (przesiałam przez sitko), proszek do pieczenia i olej i wymieszać łyżką. Przełożyć do formy (średnica 26 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 40 minut w temp. 180°C.

Placek orzechowy

  • 4 białka
  • 250 g orzechów włoskich (użyłam 150 g) – grubo posiekanych
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru cukru pudru
  • 1 łyżeczka miodu

Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier dalej ubijać do uzyskania gładkiej masy. Dodać stopniowo mąkę (przesiałam przez sitko), wymieszać łyżką, dodać miód i orzechy i ponownie wymieszać delikatnie łyżką. Masę przełożyć do okrągłej formy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180°C.

Masa karmelowa

Puszkę mleka skondensowanego (słodzonego) wstawić do garnka z wodą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godz. Otworzyć po ostygnięciu puszki. (Użyłam 2/3 masy z puszki)

Budyniowa masa kawowa

  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 16 g cukru waniliowego
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • pół łyżeczki kawy zmielonej
  • 500 g masła

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W połowie szklanki zimnego mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną, wymieszać z żółtkami i wlać do wrzącego  mleka – ugotować budyń. Wystudzić. Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalać łyżką gorącej wody.

Składniki do masy powinny przed rozpoczęciem ucierania osiągnąć temp. pokojową tj. budyń powinien całkiem ostygnąć, a masło powinno się wyjąć wcześniej z lodówki. Dwie kostki masła utrzeć, dodać do niego po łyżce wystudzony budyń – ucierać. Na końcu dodać kawę rozpuszczoną i mieloną.

Poncz:

  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki spirytusu

Wodę wymieszać z cukrem, po ostygnięciu dodać sok z cytryny i spirytus.

Wykonanie tortu:

do ozdobienia:

  • 100 g mielony ch orzechów
  • 100 g płatków migdałowych

Zimny biszkopt czekoladowy przekroić na pół i zwilżyć ponczem. Na biszkoptowy spód wyłożyć 2/3 masy kawowej. Przykryć plackiem orzechowym. Wyłożyć zimny karmel. Przykryć drugą połową biszkoptu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałą masą kawową. Boki ozdobić uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi, wierzch obsypać mielonymi orzechami.

Kategoria: raczej nie dla dzieci, torty | Tagi: , , 8 komentarze »

8 odpowiedzi to “Tort orzechowo-karmelowy z masą kawową”

  1. Mania

    Przekażę mamie podziękowania za przepis ;) Kiedy Ty masz na to czas!! Echhh, ja to jakaś słabo zorganizowana jestem…

  2. Agathorre

    hmm… jedni pichcą, inni robią patchworki a jeszcze inni grają w gierki, wolna chwila zawsze się znajdzie:)

  3. Marzena

    a tort jest naprawdę pyszniutki, palce lizać!
    dziekuję Agatko za życzenia no i super torcik :)

  4. Olivia

    uważam,że powinno się zabronić sprzedawania mleka skondensowanego do celu sporządzenia z niego masy karmelowej, grozi UZALEŻNIENIEM.
    Pyszności.

  5. Agathorre

    ja nigdy nie mogę się jej oprzeć, to właśnie ona skusiła mnie w tym przepisie:)

  6. Marta

    Agatko tort makowy palce lizac. zrobiłam na wigilie 2010:) po prostu cudo. prosty i szybki. tort poza tym robi wrażenie, ładnie wyglada. pozdrawiam

  7. Monique

    Witam serdecznie!
    Trafiłam na Pani blog podczas poszukiwań przepisu na tort, który zawierałby w sobie orzechy i karmel. Dotychczas nie miałam takiego w repertuarze, ale mój Ukochany zapragnął ujrzeć świeczki urodzinowe właśnie na takim ciachu… No cóż, nie pozostało mi nic innego jak przeczesać Sieć i wybrać coś co zadowoli obie strony (wszak komfort wykonania też się liczy;). Pani przepis spełniał wszystkie kryteria, więc wczoraj zabrałam się do jego realizacji (upiekłam biszkopt i placek orzechowy). Dziś przygotowałam krem, wszystko poskładałam zgodnie ze wskazówkami i oto mam przed sobą niezwykle urodziwy kawał ciasta (wysokie jak należy:). Niestety konsumpcja nastąpi dopiero wieczorem, więc nie mogę jeszcze wypowiedzieć się o smaku całości (chociaż poszczególne elementy były pyszne – wiem, bo trochę wyjadałam i podskubywałam;). Za to samo przygotowanie tortu było przyjemnością – przepis jest dopracowany i wszystko wyszło tak, jak powinno. Ciasto nie jest pracochłonne, ani zbyt skomplikowane, ale bardzo efektowne. Mam przeczucie, że stanie się moim nowym nr 1 na tortowej liście przebojów. Bardzo dziękuję i pozdrawiam!

  8. Agathorre

    :) cudowny komentarz. Dziękuję serdecznie! Przyznam, że jest to pierwszy tort jaki kiedykolwiek wykonałam samodzielnie:) Udał się za 1 razem i mam do niego sentyment, bo zachęcił jednocześnie do dalszych wypieków i słodkich przygód w kuchni…


Skomentuj...



Początek strony