Tort makowy z białym kremem z mascarpone
Dla Tadeusza na specjalny jubileusz urodzinowy przygotowałam tort makowy.
Przepis, który znalazłam na blogu troszkę zmodyfikowałam, m.in. dlatego, że konieczny był rozmiar XL. Jak się okazało powinnam zrobić XXL :) Zmieniłam też skład kremu. Bardzo się cieszę, że smakował, w imieniu tortu dziękuję za pyszne komplementy :)
Składniki na makowy biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag suchego maku (gotowy do użycia bez mielenia)
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami (mąkę przesiałam przez sitko), proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Porządnie wystudzić (ja przygotowałam biszkopt dzień wcześniej), przekroić na 3 równe blaty.
Biały krem* z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 350 g śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g białej czekolady (użyłam czekolady zakupionej w Lidlu Bellarom de luxe)
Śmietanę kremówkę przed ubijaniem chłodzić w zamrażarce przez 10 minut. Miskę też można schłodzić w zamrażarce:) Ubić na sztywno w metalowej misce pamiętając by pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder. (Nie należy ubijać zbyt długo bo można śmietanę „przebić”). Potem dodawać partiami półpłynną białą czekoladę i chwilę jeszcze ubijać mikserem. Następnie mikser odłożyć i stopniowo dołożyć serek mascarpone – wymieszać dokładnie łyżką.
Poncz:
- pół szklanki wody
- 3 łyżki rumu
Wykonanie tortu.
Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Do dekoracji użyłam prażonych na patelni mielonych migdałów i migdałowych płatków oraz pokruszone ciasteczka amaretti.
* W oryginalnym przepisie krem był taki:
Składniki na masę z białej czekolady:
- 30 dag białej czekolady
- 400 ml śmietany kremówki
Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.
Ten krem jest również pyszny! bardziej delikatny i lekki – również polecam.
Kategoria: Bez kategorii 4 komentarze »
Kwiecień 5th, 2012 at 18:35
Witam!
Czy w przypadku tego torcika nalezy mak wcześniej zagotowac?czy taki suchy z torebki?
Kwiecień 7th, 2012 at 23:38
Witam,
użyłam mak mielony, suchy z torebki – gotowy do użycia. (BackMit – najprawdopodobniej) Powodzenia!
Kwiecień 17th, 2014 at 11:51
Przepyszny!!!!
Lipiec 8th, 2014 at 21:58
Cieszę się:) muszę znów go przygotować…