Tort makowy z białym kremem z mascarpone

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Tort makowy z białym kremem z mascarpone

Dla Tadeusza na specjalny jubileusz urodzinowy przygotowałam tort makowy.

Przepis, który znalazłam na blogu troszkę zmodyfikowałam, m.in. dlatego, że konieczny był rozmiar XL. Jak się okazało powinnam zrobić XXL :) Zmieniłam też skład kremu. Bardzo się cieszę, że smakował, w imieniu tortu dziękuję za pyszne komplementy :)

Składniki na makowy biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag suchego maku (gotowy do użycia bez mielenia)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami (mąkę przesiałam przez sitko), proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Porządnie wystudzić (ja przygotowałam biszkopt dzień wcześniej), przekroić na 3 równe blaty.

Biały krem* z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g  śmietany kremówki
  • 3  łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady (użyłam czekolady zakupionej w Lidlu Bellarom de luxe)

Śmietanę kremówkę przed ubijaniem chłodzić w zamrażarce przez 10 minut. Miskę też można schłodzić w zamrażarce:) Ubić na sztywno w metalowej misce pamiętając by pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder. (Nie należy ubijać zbyt długo bo można śmietanę „przebić”). Potem dodawać partiami półpłynną białą czekoladę i chwilę jeszcze ubijać mikserem. Następnie mikser odłożyć i stopniowo dołożyć serek mascarpone – wymieszać dokładnie łyżką.

Poncz:

  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki rumu

Wykonanie tortu.

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Do dekoracji użyłam prażonych na patelni mielonych migdałów i migdałowych płatków oraz pokruszone ciasteczka amaretti.

* W oryginalnym przepisie krem był taki:

Składniki na masę z białej czekolady:

  • 30 dag białej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Ten krem jest również pyszny! bardziej delikatny i lekki – również polecam.

Kategoria: Bez kategorii 4 komentarze »

4 odpowiedzi to “Tort makowy z białym kremem z mascarpone”

  1. Ania

    Witam!
    Czy w przypadku tego torcika nalezy mak wcześniej zagotowac?czy taki suchy z torebki?

  2. Agathorre

    Witam,
    użyłam mak mielony, suchy z torebki – gotowy do użycia. (BackMit – najprawdopodobniej) Powodzenia!

  3. Beata

    Przepyszny!!!!

  4. Agathorre

    Cieszę się:) muszę znów go przygotować…


Skomentuj...



Początek strony