Złote talarki z dorsza w koperkowym sosie

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Złote talarki to nasz ostatni hit kulinarny. Igo je uwielbia! znikają z talerza zawsze w 1 kolejności!

  • filet z dorsza (około 300 g)
  • 120 ml wytrawnego białego wina
  • 50 g masła
  • kurkuma, pieprz, sól
  • 1 łyżeczka sosu rybnego – esencji z anchois (można pominąć)
  • 2-3 średnie ugotowane ziemniaki
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 jajko
  • garść płatków kukurydzianych zmieszanych z otrębami żytnimi
  • łyżka świeżego, posiekanego koperku
  • 3 łyżki serka jak na sernik (np. „Mój Ulubiony” z Wielunia)

Do rondla wlać wino, dodać 2 szczypty kurkumy, masło, świeżo zmielony pieprz i sól. Gdy masło się rozpuści, włożyć dorsza,  gotować na średnim ogniu, aż  ryba będzie miękka. Wyjąć rybę a wywar podzielić na pół.  Połowę podgrzewać jeszcze – redukować aż zostanie około 1-2 łyżki gęstej maślano-rybnej emulsji.

Z drugiej połowy zrobić sos koperkowy: dodać 3 łyżki serka białego jak na sernik (np. „mój Ulubiony” z Wielunia) i łyżkę świeżego posiekanego koperku. Wymieszać trzepaczką i podgrzać.

Ziemniaki rozgnieść lub przecisnąć przez praske, włożyć do miski i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać pokruszonego dorsza (Uwaga na ości!), jajko, emulsję maślano-rybną, sok z 1/2 limonki, łyżeczkę sosu rybnego (można pominąć) i dokładnie wymieszać.

Uformować kotleciki, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych zmieszanych z otrębami żytnimi i usmażyć. Do smażenia użyłam oleju z pestek winogron. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

A wszystko zaczęło się od przepisu Trufli.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony