Kowbojskie muffiny z cukinią

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Kowbojskie muffiny z cukinią

Bez wątpienia są to aktualnie moje ulubione muffiny! Przepis zaczerpnięty z książki Bridget Swinney – „Zdrowe jedzenie dla zdrowych dzieci”. Marzenko, dziękuję! to był bardzo trafiony prezent :)

Jak zapewnia autorka przepisu: „Kowbojskie muffiny dostarczą małemu urwisowi tyle energii, ile potrzebuje, by jechać kowbojskim szlakiem… lub po chodniku

Składniki wg mojej wersji (na 12 sztuk):

  • 2/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1  łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki drobno startej młodej cukinii
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 1 gruszka – obrana i pokrojona w kostkę
  • 50 g czekolady z orzechami i rodzynkami – pokrojona na kawałki
  • do posypania – musli

Przygotować formę do muffinków – natłuścić lub wyłożyć papilotkami lub foremkami silikonowymi. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ºC. Przygotować 2 miski. W jednej: dokładnie wymieszać 2 rodzaje mąk, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon. Do drugiej wbić jajko, dodać olej, cukier, cukier waniliowy, sok z limonki i mleko – ubić mikserem. Do jajecznej masy wsypać zawartość 1 miski, dodać cukinię, pokrojone gruszki, czekoladę i wymieszać łyżką. Nie należy  mieszać zbyt długo – tylko do połączenia się składników. Wyłożyć do foremek i piec ok. 30 minut.

Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »

Jedna odpowiedź to “Kowbojskie muffiny z cukinią”

  1. Eve

    ooooo ewa komentarz pisze na odmiane ;)
    …. wlasnie zjadlam ostatni kawalek pysznego muffina… :)


Skomentuj...



Początek strony