Kowbojskie muffiny z cukinią
Bez wątpienia są to aktualnie moje ulubione muffiny! Przepis zaczerpnięty z książki Bridget Swinney – „Zdrowe jedzenie dla zdrowych dzieci”. Marzenko, dziękuję! to był bardzo trafiony prezent :)
Jak zapewnia autorka przepisu: „Kowbojskie muffiny dostarczą małemu urwisowi tyle energii, ile potrzebuje, by jechać kowbojskim szlakiem… lub po chodniku„
Składniki wg mojej wersji (na 12 sztuk):
- 2/3 szklanki mąki pszennej razowej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki drobno startej młodej cukinii
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
- 1 gruszka – obrana i pokrojona w kostkę
- 50 g czekolady z orzechami i rodzynkami – pokrojona na kawałki
- do posypania – musli
Przygotować formę do muffinków – natłuścić lub wyłożyć papilotkami lub foremkami silikonowymi. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ºC. Przygotować 2 miski. W jednej: dokładnie wymieszać 2 rodzaje mąk, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon. Do drugiej wbić jajko, dodać olej, cukier, cukier waniliowy, sok z limonki i mleko – ubić mikserem. Do jajecznej masy wsypać zawartość 1 miski, dodać cukinię, pokrojone gruszki, czekoladę i wymieszać łyżką. Nie należy mieszać zbyt długo – tylko do połączenia się składników. Wyłożyć do foremek i piec ok. 30 minut.
Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »
Wrzesień 3rd, 2010 at 23:06
ooooo ewa komentarz pisze na odmiane ;)
…. wlasnie zjadlam ostatni kawalek pysznego muffina… :)