My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Spaghetti z tuńczykiem i bazyliowym sosem pesto

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Spaghetti z tuńczykiem i bazyliowym pesto

Oto drugi sprawdzony sposób na rybkę. Tym razem tuńczyk z sosem pesto – jak dla nie – znakomite, proste połączenie. Jak dla mojego synka [lat: 2,5 ] – „mniam, mniam, dobre!”.

Po raz pierwszy postanowiłam zrobić sos pesto w domu i jednocześnie obok rybki, przemycić do małego brzuszka trochę prażonych pestek dyni. Udało się:)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 120 g)
  • sos pesto przygotowany wg przepisu poniżej
  • 1 pomidor obrany ze skórki
  • sól i czarny pieprz
  • makaron spaghetti

Pesto z bazylią i pestkami dyni:

  • 6 łyżek tartego  parmezanu
  • 3 łyżki drobno posiekanej, świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 łyżki zmielonych, wcześniej uprażonych pestek dyni
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Powyższe składniki dokładnie wymieszać i gotowe:) Pesto można również przygotować w blenderze:  zmiksować wszystkie składniki uprażone pestki dyni, świeżą bazylię, ser, czosnek i oliwę. Oczywiście można również użyć gotowego zielonego pesto. Wtedy czas przygotowania dania jeszcze bardziej się skraca.

Przygotowanie sosu:

Pomidora obrać ze skórki,  pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski, dodać pesto, tuńczyka z puszki, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, podgrzać.

Połączyć z makaronem i podawać!

Można dodać również suszonych pomidorów – świetnie komponują się z sosem.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony