Spaghetti z tuńczykiem i bazyliowym sosem pesto
Oto drugi sprawdzony sposób na rybkę. Tym razem tuńczyk z sosem pesto – jak dla nie – znakomite, proste połączenie. Jak dla mojego synka [lat: 2,5 ] – „mniam, mniam, dobre!”.
Po raz pierwszy postanowiłam zrobić sos pesto w domu i jednocześnie obok rybki, przemycić do małego brzuszka trochę prażonych pestek dyni. Udało się:)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 120 g)
- sos pesto przygotowany wg przepisu poniżej
- 1 pomidor obrany ze skórki
- sól i czarny pieprz
- makaron spaghetti
Pesto z bazylią i pestkami dyni:
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 3 łyżki drobno posiekanej, świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 3 łyżki zmielonych, wcześniej uprażonych pestek dyni
- pół szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Powyższe składniki dokładnie wymieszać i gotowe:) Pesto można również przygotować w blenderze: zmiksować wszystkie składniki uprażone pestki dyni, świeżą bazylię, ser, czosnek i oliwę. Oczywiście można również użyć gotowego zielonego pesto. Wtedy czas przygotowania dania jeszcze bardziej się skraca.
Przygotowanie sosu:
Pomidora obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski, dodać pesto, tuńczyka z puszki, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, podgrzać.
Połączyć z makaronem i podawać!
Można dodać również suszonych pomidorów – świetnie komponują się z sosem.
Kategoria: Bez kategorii Komentarz »