Razowe kluseczki twarożkowe

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Razowe kluseczki twarożkowe

Sama nie byłam przekonana co do wyniku tego kulinarnego eksperymentu. Smak kluseczek jak dla mnie nie jest zniewalający, choć z masełkiem i bułeczką tartą smakują bardzo dobrze. Jednak egzamin zdały na 5 bo Igo zjadał je ze smakiem! Oto przepis:

Składniki (na ok. 40 szt.):

  • półtorej szklanki serka śmietankowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozdrobnionych prażonych pestek dyni
  • 4 łyżki pszennej mąki razowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka miodu (można dodać więcej – dla wersji na słodko)
  • mąka pszenna – do obtoczenia kluseczek

Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrobić na gładką masę i uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, podsypując mąką. Potem przygnieść i spłaszczyć widelcem. Wrzucać do wrzącej wody i gotować do wypłynięcia +  2 minutki. Można podawać na słodko z prażoną na maśle bułką tartą (dodałam również trochę mielonych pestek dyni) i cukrem trzcinowym. Można też spróbować w innych słodkich wersjach… np. z malinami:)

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony