porno izle buy cheap cialis buy viagra

Pomidorówka ze świeżych pomidorów z lanymi kluseczkami

Pomidorówka ze świeżych pomidorów z lanymi kluseczkami

Ten prosty przepis nie pochodzi z żadnej książki kucharskiej, czasopisma, czy kulinarnego blogu. Jest to wersja pomidorówki przygotowana zgodnie z rodzinną tradycją wg instrukcji Babci Iwonki. Wszyscy w rodzince ja uwielbiają. Igorek (2,5 lat)… czasem zjada, czasem nie. Ale z parówkową wkładką – zawsze:)

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 szklanka wywaru
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz

lane kluski:

  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka mąki

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na głębokiej patelni (lub w rondlu) rozpuścić łyżkę masła, włożyć pomidory i podgotować, aż się częściowo rozpadną (około 20 min).  Zmiksować blenderem.

Przecier można przygotować również bez użycia blendera w następujacy sposób: pomidory umyć (nie obierać) i pokroić w ćwiartki. Na głębokiej patelni (lub w rondlu) rozpuścić łyżkę masła, włożyć pomidory i gotować, aż się częściowo rozpadną (około 20 min). Potem całość przetrzeć przez sitko.

Uzyskany przecier pomidorowy przelać do garnka, dodać wywar, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować około 10 min. na wolnym ogniu. W tym czasie przygotować ciasto na lane kluski: w małej miseczce lub kubeczku roztrzepać całe jajko i wymieszać z 1 pełną łyżką mąki, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ja wlewam ciasto do gotującej się zupy bezpośrednio z miseczki. Na koniec dodać posiekany koperek.

Pokrojone parówki wkładam do miseczki z zupą dla Igora, tak by były dobrze widoczne:)


Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony