„Odjechana” marchewkowa gęsta zupa z soczewicą
Miała być to zupa z makaronem, jednak szybko została makaronem z zupą… dlatego dobrze jest zrobić gęstą wersję:) Makaron w kształcie pojazdów to absolutny hit w naszej dziecięcej kuchni. Igorek jadł zatem autka z zupą, a mama zupę z pospolitymi… grzankami.
Składniki:
- 4 średnie marchewki (około 600 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pełne łyżki masła
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- 1 litr gorącego bulionu jarzynowego
- 1 szklanka mleka lub więcej dla odpowiedniej konsystencji zupy
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na 2 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę dodać masło i imbir i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu. Dodać marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty. Dodać przecier pomidorowy, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około 15 – 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie. Zmiksować na gładki mus, dodać mleko i jeszcze raz zmiksować.
Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Kategoria: Bez kategorii 4 komentarze »
Wrzesień 13th, 2010 at 22:12
Gdzie się kupuje taki makaron?:)
Wrzesień 13th, 2010 at 22:21
E.LECLERC Wrocław! są tam również inne, fajne, makaronowe kształty dla dzieci :)
Wrzesień 15th, 2010 at 20:45
Jak będę kiedyś wracała z pracy, to może wstąpię-naprawdę fajny!
Wrzesień 15th, 2010 at 21:52
daj znać! chętnie zabiorę się z Tobą uzupełnić zapasy :)