„Odjechana” marchewkowa gęsta zupa z soczewicą

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

"Odjechana" marchewkowa gęsta zupa z soczewicą

Miała być to zupa z makaronem, jednak szybko została makaronem z zupą… dlatego dobrze jest zrobić gęstą wersję:) Makaron w kształcie pojazdów to absolutny hit w naszej dziecięcej kuchni. Igorek jadł zatem autka z zupą, a mama zupę z pospolitymi… grzankami.

Składniki:

  • 4 średnie marchewki (około 600 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2  pełne łyżki masła
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 litr gorącego bulionu jarzynowego
  • 1 szklanka mleka lub więcej dla odpowiedniej konsystencji zupy

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na 2 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę dodać masło i imbir i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu. Dodać marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty. Dodać przecier pomidorowy, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około 15 – 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie. Zmiksować na gładki mus, dodać mleko i jeszcze raz zmiksować.

Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

Kategoria: Bez kategorii 4 komentarze »

4 odpowiedzi to “„Odjechana” marchewkowa gęsta zupa z soczewicą”

  1. Kama

    Gdzie się kupuje taki makaron?:)

  2. Agathorre

    E.LECLERC Wrocław! są tam również inne, fajne, makaronowe kształty dla dzieci :)

  3. Kama

    Jak będę kiedyś wracała z pracy, to może wstąpię-naprawdę fajny!

  4. Agathorre

    daj znać! chętnie zabiorę się z Tobą uzupełnić zapasy :)


Skomentuj...



Początek strony