porno izle buy cheap cialis buy viagra

Kuleczki z kaszy jęczmiennej i cukinii

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Kuleczki z kaszy jęczmiennej

Oto prosty sposób na inne podanie nudnej kaszy jęczmiennej lub ryżu.  Polecam do obiadu obok kotleta lub pulpeta:)

Trzeba jednak zaznaczyć, że jeżeli ktoś nie lubi kaszy jęczmiennej, to również tych kulek nie tknie – tak jak nasz Tatuś Michał:)

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (lub ryżu)
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • szklanka startej cukinii przygotowanej w sposób opisany poniżej
  • łyżeczka posiekanego koperku

Cukinię utrzeć na tarce o drobnych oczkach. (Jeżeli jest młoda można ucierać całą razem ze skórką. A gdy jest duża i… niemłoda, to trzeba nasiona wyciąć, a  skórkę obrać.) Oprószyć solą i odstawić na 15 minut by puściła wodę.  Po odsączeniu jest gotowa do użycia. Do kuleczek można użyć surowej cukinii lub też podsmażonej na patelni (do podsmażenia polecam oleju z pestek winogron).

Do miski włożyć ugotowaną kaszę jęczmienną i posypać żółtym serem – wymieszać i włożyć do mikrofalówki by ser się rozpuścił. Wyjąć z mikrofalówki i dodać cukinię i koperek, wymieszać i gdy całość jest jeszcze ciepła, uformować kulki.

Kategoria: Bez kategorii 3 komentarze »

3 odpowiedzi to “Kuleczki z kaszy jęczmiennej i cukinii”

  1. Kama

    Agatka a ta cukinia ma być surowa? Czy coś z tymi kulkami dalej trzeba zrobić, czy po uformowaniu się je je?:)

  2. Agathorre

    ucieramy na tarce surową i potem po odsączeniu możemy surowej użyć do kulek. Ja wolę ją jednak po odsączeniu jeszcze krótko podsmażyć na patelni. Dziękuję za pytanie:) uzupełniłam opis:)

  3. Kama

    Dzięki za info, ja też wolę podsmażyć.


Skomentuj...



Początek strony