Naleśnikowe koreczki z czarną oliwką i mozarellą
Dziś kolejna wersja tego samego szpinakowego naleśnika, który zjada się wprost świetnie:)
Naleśniki przygotować jak w przepisie na Szpinakowe „paluchy” z mozarellą
Szpinak:
- torebka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- łyżka posiekanego świeżego koperku
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szpinak rozmrozić, w miarę możliwości odlać wodę, włożyć do rondla. Dodać 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Odparować na wolnym ogniu, potem doprawić koperkiem, natką pietruszki gałką, solą i pieprzem.
Składniki na 8 naleśników:
- 3 jajka
- szklanka mleka
- szczypta soli
- szklanka mąki (mąkę należy dozować stopniowo do uzyskania średnio gęstego ciasta naleśnikowego)
- 3 czubate łyżki szpinaku przygotowanego w sposób opisany powyżej.
- 2 łyżki oleju
Naleśniki smażyłam na suchej patelni, jeszcze ciepłe posypałam startą na tarce mozarellą i zwinęłam. Jak wystygły pokroiłam naleśniki na kawałki, przygotowałam kostki sera mozarelli, czarne oliwki i złożyłam koreczki:)
Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »
Październik 27th, 2010 at 19:04
co tu ukrywać, jestem zachwycona taką formą naleśniorów. Mój tato uwielbia naleśniki, że też nigdy nie wpadłam na podobny pomysł!
Z pewnością niebawem te cudne koreczki zagoszczą na naszym stole.. i w brzuchach moich domowych łakomczuchów :D