Spaghetti z pesto rosso i niewidzialną rybką
Ostatnio rozsmakowałam się w pesto:) Tym razem w roli głównej: Pesto Rosso!
Pesto Rosso zaczarowało rybkę! Sprawiło, że zniknęła gdzieś… ze smakiem:)
Składniki (na 4 porcje):
- filet z dorsza (ok. 300g)
- 50 g masła
- 120 ml wytrawnego białego wina
- kurkuma, pieprz, sól
- 1 średnia ugotowana marchewka (z przypadku – z rosołu)
- 190 g Pesto Rosso (użyłam Pesto Baresa z Lidla)
- pół szklanki płatków owsianych – błyskawicznych
- świeża bazylia
- makaron
Płatki błyskawiczne zalać wrzącą wodą (około 3/4 szklanki) i pozostawić na 15 minut by napęczniały.
Rybkę należy przygotować podobnie jak w przepisie na Złote talarki z dorsza w koperkowym sosie, tj.: do rondla wlać wino, dodać 2 szczypty kurkumy, masło, świeżo zmielony pieprz i sól. Gdy masło się rozpuści, włożyć dorsza gotować na średnim ogniu, aż rybka będzie miękka. Wyjąć rybę a wywar redukować na wolnym ogniu aż zostanie około 2-3 łyżek gęstej maślano-rybnej emulsji.
Do maślano-rybnej emulsji dodać napęczniałe płatki owsiane, pesto, posiekaną świeżą bazylię, startą na drobnej tarce marchewkę i rozdrobnioną rybkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i… gotowe:) Podawać z ulubionym makaronem:) – wygląda zupełnie jak… spaghetti bolognese!
Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »
Październik 27th, 2010 at 19:00
sprytny sposób na małe oszustwo, by przemycić to co zdrowe, a zazwyczaj wzbudzające krzywe minki u maluchów do ich diety :) mniam, kolejny super przepis na makaron.