Naleśniki mocno dyniowe

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Naleśniki mocno dyniowe - wersja ślimakowa

Dzisiaj proponuję dyniowe naleśniki wypełnione delikatnym, dyniowym, słodkim serkiem – danie naprawdę mocno dyniowe! Dlatego smaczne będzie tylko wtedy gdy uda nam się kupić smaczną dynię:)

Składniki na 10 naleśników:

  • 2 jajka
  • pół szklanki soku z dyni (z pieczenia)
  • łyżka rozdrobnionych uprażonych pestek dyni
  • szklanka mąki (ewentualnie  dosypać więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta naleśnikowego)
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju (użyłam oleju z pestek winogron)

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, mąkę dodawać na końcu do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ja smażyłam naleśniki na suchej teflonowej patelni.

Składniki na nadzienie:

  • szklanka puree z dyni*
  • szklanka serka białego jak na sernik (użyłam serek „Mój Ulubiony” z Wielunia)
  • płaska łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju lnianego (można pominąć)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, posmarować naleśniki i zwinąć dowolnie, smacznego!

Mój sposób na puree dyniowe:  małą dynię myję kroję na pół i piekę w piekarniku tak, jak opisałam w przepisie na dyniowe placuszki. Gdy dynia jest większa robię podobnie, tylko kroję na więcej kawałków tak, by zmieściła się na blachę.

Kategoria: Bez kategorii 2 komentarze »

2 odpowiedzi to “Naleśniki mocno dyniowe”

  1. Kama

    Fajny pomysł:) Zastanawiałam się co zrobić z dyni poza zupką, którą gotuję dla Kosmy:)

  2. Agathorre

    Dziękuję! Igorkowi zasmakowały też dyniowe kluseczki kładzione:) niedługo pojawią się na blogu:)


Skomentuj...



Początek strony