My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Naleśniki mocno dyniowe

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Naleśniki mocno dyniowe - wersja ślimakowa

Dzisiaj proponuję dyniowe naleśniki wypełnione delikatnym, dyniowym, słodkim serkiem – danie naprawdę mocno dyniowe! Dlatego smaczne będzie tylko wtedy gdy uda nam się kupić smaczną dynię:)

Składniki na 10 naleśników:

  • 2 jajka
  • pół szklanki soku z dyni (z pieczenia)
  • łyżka rozdrobnionych uprażonych pestek dyni
  • szklanka mąki (ewentualnie  dosypać więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta naleśnikowego)
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju (użyłam oleju z pestek winogron)

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, mąkę dodawać na końcu do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ja smażyłam naleśniki na suchej teflonowej patelni.

Składniki na nadzienie:

  • szklanka puree z dyni*
  • szklanka serka białego jak na sernik (użyłam serek „Mój Ulubiony” z Wielunia)
  • płaska łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju lnianego (można pominąć)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, posmarować naleśniki i zwinąć dowolnie, smacznego!

Mój sposób na puree dyniowe:  małą dynię myję kroję na pół i piekę w piekarniku tak, jak opisałam w przepisie na dyniowe placuszki. Gdy dynia jest większa robię podobnie, tylko kroję na więcej kawałków tak, by zmieściła się na blachę.

Kategoria: Bez kategorii 2 komentarze »

2 odpowiedzi to “Naleśniki mocno dyniowe”

  1. Kama

    Fajny pomysł:) Zastanawiałam się co zrobić z dyni poza zupką, którą gotuję dla Kosmy:)

  2. Agathorre

    Dziękuję! Igorkowi zasmakowały też dyniowe kluseczki kładzione:) niedługo pojawią się na blogu:)


Skomentuj...



Początek strony