Dyniowe kluseczki kładzione

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Dyniowe kluseczki kładzione

Miałam zamiar zrobić dziś gnocchi dyniowe, podobne do gnocchi szpinakowych ale moje puree dyniowe zawierało dużo soku i konsystencja ciasta nie pozwoliła mi na formowanie kulek. Zrobiłam zatem kluseczki kładzione:) Wyszły pyszne, aksamitnie delikatne!

Składniki:

  • 2/3 szklanki puree dyniowego*
  • 2/3 szklanki serka białego jak na sernik (użyłam serka „Mój Ulubiony” z Wielunia)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Jajko roztrzepać, dodać pozostałe  składniki i dokładnie wymieszać. Zagotować wodę z łyżeczką soli. Nabierać ciasto łyżeczką (niezbyt dużo) i wkładać do wrzątku. Ciasto powinno być gęste lecz stosunkowo luźne, a łyżeczka jednorazowo zwilżona wodą – wtedy łatwo ciasto się od niej odklei. Po włożeniu do wrzątku kluski delikatnie zamieszać i gotować do wypłynięcia.

* mój sposób na przygotowanie puree z dyni opisałam przy placuszkach dyniowych

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony