Dyniowe kluseczki kładzione
Miałam zamiar zrobić dziś gnocchi dyniowe, podobne do gnocchi szpinakowych ale moje puree dyniowe zawierało dużo soku i konsystencja ciasta nie pozwoliła mi na formowanie kulek. Zrobiłam zatem kluseczki kładzione:) Wyszły pyszne, aksamitnie delikatne!
Składniki:
- 2/3 szklanki puree dyniowego*
- 2/3 szklanki serka białego jak na sernik (użyłam serka „Mój Ulubiony” z Wielunia)
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Jajko roztrzepać, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Zagotować wodę z łyżeczką soli. Nabierać ciasto łyżeczką (niezbyt dużo) i wkładać do wrzątku. Ciasto powinno być gęste lecz stosunkowo luźne, a łyżeczka jednorazowo zwilżona wodą – wtedy łatwo ciasto się od niej odklei. Po włożeniu do wrzątku kluski delikatnie zamieszać i gotować do wypłynięcia.
* mój sposób na przygotowanie puree z dyni opisałam przy placuszkach dyniowych
Kategoria: Bez kategorii Komentarz »