Nowe kumpelki: pieczarki i gruszka:)

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Nowe kumpelki uwiły sobie z makaronu gniazdko:)

Autorką przepisu na nową przyjaźń była Mama Dominika:) Bardzo dziękuję za pomysł!

Jednak z braku niektórych składników nie zdołałam dostosować się w 100 % do instrukcji wykonania tego dania i wprowadziłam kilka modyfikacji. Mimo to przyjaźń pieczarek i gruszki nie ucierpiała – smakowało wybornie:)

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 g pieczarek
  • 1 duża gruszka
  • 1 mała cebula
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka pestek słonecznika
  • 250 g jogurtu typu greckiego (lub więcej – do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu)
  • sklarowane masło do smażenia
  • 100 g makaronu ryżowego

Pieczarki umyć, obrać, pokroić na grube plastry i podsmażyć na patelni na maśle klarowanym. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, łyżkę pestek słonecznika – razem z pieczarkami przyrumienić. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałeczki i dodać do pieczarek. Podgrzewać na małym ogniu około 10 minut. Dodać sos sojowy i  jogurt, sól i pieprz, a na koniec szczypiorek i koperek. Całość dokładnie wymieszać.

Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu, wymieszać z sosem i podawać. Dla wszystkich Mięsożernych: polecam ten sos jako dodatek do indyka lub królika!

Kategoria: Bez kategorii 2 komentarze »

2 odpowiedzi to “Nowe kumpelki: pieczarki i gruszka:)”

  1. Olivia

    Mniammm, wygląda pysznie.
    Pieczarki, gruszki, jogurt, pestki słonecznika.. dla mnie (zatwardziałej wegetarianki i miłośniczki kluchów) bomba!

  2. Agathorre

    i smakuje.. zaskakująco dobrze, nawet mojemu wybitnie mięsożernemu Mężowi :)


Skomentuj...



Początek strony