Zasypane śliwki w szarlotce

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Zasypane śliwki w szarlotce

Szarlotka sypana szybko zyskała wielu fanów w naszej Rodzince, dlatego piekę ją często na różne sposoby. Ostatnio wrzuciłam do niej śliwki i wzbogaciłam w błonnik… efekt powalający!

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/4 szklanki otrąb żytnich
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 1 kg śliwek (około – tyle by pokryć całą blachę)
  • cynamon
  • 3/4 kostki masła (około 170 g)
  • garść orzechów włoskich w dużych kawałkach

Mąkę, cukier, kaszę, otręby i proszek do pieczenia wymieszać w misce.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne pokroić na niezbyt małe kawałki. Ze śliwek wydrążyć pestki pokroić na ćwiartki (lub na połówki gdy śliwki są małe). Spód tortownicy o średnicy 26 wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem.

Na dno formy wysypać 1/3 suchych składników, na nie rozłożyć kawałki jabłek, oprószyć cynamonem. Posypać połową pozostałych suchych składników. Następnie rozłożyć równomiernie śliwki, oprószyć cynamonem i posypać orzechami. Na wierzch wysypać pozostałą część suchych składników.

Plasterki masła rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta. Masło najlepiej wcześniej dobrze schłodzić, np. przez 10 min w zamrażarce.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC . Piec 90 minut. Spód blachy warto zabezpieczyć folią aluminiową, większą formą lub blachą (położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ nadmiar soku lub tłuszczu może wydostać się z tortownicy.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony