Lasagne z kaszką kukurydzianą, brokułami i pomidorem
Oto delikatne danie składające się głównie z kaszki kukurydzianej. Dodatki można komponować dowolnie, ja użyłam brokułów i pomidora, ale myślę, że marchewka lub dynia też by się sprawdziły.
Wygląd atrakcyjny, smak łagodny, troszkę może… nudny:) ale maluchom odpowiada!
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej (nie błyskawicznej)
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- łyżka masła
- sól
- rozgniecione, ugotowane brokuły – około 1/2 szklanki puree brokułowego
- 1 surowy pomidor
- 7 płatów makaronu na lasagne
Sos beszamelowy:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka zimnego mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Do garnka wlać wodę i mleko, doprowadzić do wrzenia, dodać łyżkę masła, wsypać kaszkę. Gotować na małym ogniu, mieszając tak długo, aż kaszka odpowiednio zgęstnieje. Podzielić kaszkę na 3 części. Do jednej części wmieszać puree z brokułów, do drugiej dodać pomidora startego na tarce (bez skórki). Trzecią część kaszki pozostawić bez dodatków.
Przygotować sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i rozprowadzić, nie rumienić! Białą zasmażkę z mąki i masła zalać zimnym mlekiem, stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wraz z podgrzewaniem sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową).
Przed ułożeniem lasagne zawsze gotuję makaron przez około 2-3 minuty w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ułożyć podgotowane płaty lasagne tak, by pokryły całe dno naczynia. Następnie wyłożyć warstwami kaszkę z brokułami, makaron, kaszkę z pomidorem, makaron, kaszkę bez dodatków, makaron. Na wierzch wylać sos beszamelowy. Zapiekać około 30 minut w temp. 200 °C. Na koniec można podpiec od góry.
Kategoria: Bez kategorii Komentarz »