Placuszki marchewkowo-jabłkowe
Same nie są zbyt słodkie dlatego dobrze podać je z cukrem lub syropem klonowym. Łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu, polecamy na śniadanie w leniwe i długie niedzielne poranki :)
Składniki:
- 2 jajka
- pół szklanki kefiru
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia marchewka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka roztopionego masła (można zastąpić olejem)
- szczypta imbiru mielonego
- szczypta cynamonu
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i utrzeć drobno na tarce. W misce roztrzepać jajka, dodać kefir i sodę. Następnie przesiać do miski mąkę i wymieszać (można ręcznie trzepaczką). Dodać marchewkę, jabłko, roztopione masło i przyprawy – wymieszać łyżką. Łyżką nakładać na rozgrzaną suchą patelnię teflonową. Smażyć na małym ogniu.
Kategoria: Bez kategorii Komentarz »