Placuszki marchewkowo-jabłkowe

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Placuszki marchewkowo-jabłkowe

Same nie są zbyt słodkie dlatego dobrze podać je z cukrem lub syropem klonowym. Łatwe, smaczne i szybkie w przygotowaniu, polecamy na śniadanie w leniwe i długie niedzielne poranki :)

Składniki:

  • 2 jajka
  • pół szklanki kefiru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka roztopionego masła (można zastąpić olejem)
  • szczypta imbiru mielonego
  • szczypta cynamonu

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i utrzeć drobno na tarce.  W misce roztrzepać jajka, dodać kefir i sodę. Następnie przesiać do miski mąkę i wymieszać (można ręcznie trzepaczką). Dodać marchewkę, jabłko, roztopione masło i przyprawy – wymieszać łyżką. Łyżką nakładać na rozgrzaną suchą patelnię teflonową. Smażyć na małym ogniu.


Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony