Smarowidło z tuńczyka i suszonych pomidorów

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Smarowidło z tuńczyka i suszonych pomidorów

Rybka – dobrze zmiksowana nie zostanie zauważona, dlatego jest świetna w postaci… smarowidła (pasty) do chleba. Przygotowując dla siebie wymieszałabym składniki widelcem, ale ponieważ kolacja miała być zjadliwa m.in. przez naszego Igo-dwulatka, użyłam blendera.

Poza tym miksowanie blenderem stanowi samo w sobie przeogromną atrakcję wieczoru:)

Składniki:

  • tuńczyk z puszki (w kawałkach, w sosie własnym) – dobrze odsączony
  • 4-5 pomidorów suszonych ze słoiczka
  • czubata łyżka serka białego (mielonego jak na sernik)
  • 1 łyżka oleju lnianego (można pominąć)
  • 1 łyżka oleju z zalewy z pomidorów suszonych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki wymieszać widelcem lub zmiksować blenderem, smacznego!

Do chleba polecam również:

Sojowe smarowidło z suszonymi pomidorami

Śniadaniowy twarożek z tuńczykiem i avocado i świeżą bazylią



Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »

Jedna odpowiedź to “Smarowidło z tuńczyka i suszonych pomidorów”

  1. Dominika

    Przepis niby prosty, banalny i nieskomplikowany, a jaki pyszny, u nas pasta nie zdążyła się nawet „przegryźć”. Ja znam z dzieciństwa „Awanturkę”, czyli szprotki z puszki, biały serek i cebula.


Skomentuj...



Początek strony