Tort makaronikowy, z masą kawową, udekorowany białym lukrem plastycznym

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Tort mamaronikowy, kawowy, udekorowany w stylu angielskim

W naszej rodzince makaronikowy tort z masą kawową to Król Tortów! Mistrzyni Iwonka, czyli moja druga Mama piecze go często, z „zamkniętymi oczami”, choć jak mówi nie jest to jej ulubiony smak. Woli choćby torcik różany – niedługo również pojawi się blogu – obiecuję!

Z okazji urodzin postanowiłam znów się z nim zmierzyć i chyba… w końcu się udało :) A był to mój 3 raz. Dziś wiem, że przyczyną poprzednich mniej udanych wersji było ubijanie piany z białek mikserem zbyt szybko, na zbyt wysokich obrotach.

Teraz użyłam również andrutów, a właściwie okrągłych wafli, które stosowała Babcia Wisia z Przemyśla. I dodałam pomysł własny, czyli dekorację z białego lukru plastycznego. Tort jest twardy, trzeba jeść widelczykiem! wyśmienity!

Lilia pochodzi z cudownego bukietu urodzinowego, który dostałam od wspaniałego męża mojego, a były to: lilie, chryzantemy i gerbery :) cudne… bo ja za różami i tak nie przepadam. Kwiaty zatem wyselekcjonowane specjalnie od dostawcy, który w listopadzie ruch ma największy.

Składniki (średnica ok. 20 cm):

4 placki:

  • 8 białek
  • 260 g mielonych orzechów laskowych
  • 260 g cukru pudru
  • 4 krążki suchego wafla o średnicy tortu, czyli około 20 cm

Przygotować dwie duże prostokątne blachy do piekarnika i wyłożyć je pergaminem. Wyciąć z wafla 4 koła o średnicy 20 cm i ułożyć na 2 blachach wyłożonych pergaminem.

W misce ubić białka na sztywno mikserem na małych obrotach. Potem stopniowo dodawać cukier puder i dalej ubijać. (W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 °C). Na koniec dodać orzechy i całość wymieszać drewnianą łyżką. Masę wyłożyć po równo na 4 okrągłych waflach i wyrównać. Wygląda to podobnie jak pieczenie blatów do Orzechowego tortu z białym kremem z mascarpone. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut. (Ja po upieczeniu wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam placki jeszcze w uchylonym piekarniku na 30 min). Wafle powodują, że nie mamy problemu z odklejeniem placków od pergaminu, myślę, że to świetny patent!

Placki przełożyć masą. Należy układać je tak by wafelek był na spodzie i na górze tortu. Wierzch tortu należy również posmarować, ale cienko. Wtedy lukier dobrze się przyklei.

krem:

  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 100 g cukru drobnego
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – rozpuszczonej w łyżce gorącej wody
  • pół łyżeczki kawy mielonej
  • 300 g masła

Masło utrzeć do białości. W kąpieli wodnej roztrzepać żółtka i jajko, dodać cukier i mieszać miotełką, aż się całkowicie rozpuści. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem i kawą.

biały lukier plastyczny:

  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Żelatynę wsypać do kubeczka zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie przełożyć żelatynę do metalowej miski i rozmieszać w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia. (Kąpiel wodna: Wlać do małego garnka niewielką ilość wody, postawić na kuchence i podgrzewać na małym ogniu. Umieścić na garnku metalową miskę tak, by dno miski nie dotykało lustra wody). Dodać glukozę, wymieszać. Uważać należy przy tym by nie zagotować!!!!

Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany (tzn. bez grudek) cukier puder ciągle mieszając.  Dodać kilka kropelek migdałowego aromatu do ciast. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.  Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować masę podsypując  mąką tak, aby nie przyklejała się do blatu. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort, dopasować do tortu i obkroić nożem nadmiar masy.

Przepis  na lukier pochodzi stąd

Kategoria: deser, Przepisy Babci Wisi, torty | Tagi: , , 7 komentarze »

7 odpowiedzi to “Tort makaronikowy, z masą kawową, udekorowany białym lukrem plastycznym”

  1. Mania

    Wszyscy, których nie było na urodzinach Agaty mogą mi zazdrościć bo jadłam ten tort i był BOSKI!! Przepyszny, kremowy i bardzo oryginalny w smaku. Przepis naprawdę wart wypróbowania.
    Agatka, nieśmiało przypominam o tym serkowo gruszkowym arcydziele ;)

  2. Agathorre

    Maniu, dziękuję za słowa uznania:) szczęście, że świętowaliśmy w małym gronie, mogliśmy więcej… zjeść!!! Jutro kupuję gruszki i biorę się do roboty!

  3. Mania

    Agatka, dałabym się teraz pokroić za jeszcze jeden choć maleńki kawałeczek… Pyszne było, naprawdę, jak zresztą zawsze u Ciebie :)

    P.S. Tort robiony, zdaje się rok temu, na urodziny Ostrego też był wyśmienity i też się udał więc początków na pewno nie miałaś złych :) Ściskam!

  4. Kama

    Ja też tam byłam! I też jadłam też pychotkowy tort! Agatka teraz nie masz życia, zamiast prezentów poprosimy o Twoje wypieki!:)

  5. nurse anesthetist

    Great site. A lot of useful information here. I’m sending it to some friends!

  6. marta

    Tort wygląda pysznie :) A czy można zamiast orzechów laskowych uzyc włoskich?

  7. Agathorre

    oczywicie:) tylko uwaga na lupinki orzechowe.


Skomentuj...



Początek strony