Chrupiące kwadraty z brokułami i kaszą jaglaną

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Chrupiące kwadraty z brokułami i kaszą jaglaną

Coś na ząb dla gości, którzy wpadną na kawę… ale mogą być głodni:)

Składniki:

  • około 300 g ciasta francuskiego (używam gotowe, schłodzone)
  • różyczki brokułów
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła
  • 2  łyżki mąki
  • 1szklanka mleka
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • sól i pieprz do smaku, odrobina gałki muszkatołowej
  • łyżeczka siekanego koperku
  • kilka plasterków mozarelli

Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, rozprowadzić, nie rumienić. Zalewać powoli mlekiem, doprowadzić do wrzenia, mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. (Gdy gorący sos okaże się zbyt gęsty należy dodać odrobinę mleka). Następnie dodać przyprawy i kaszę jaglaną. Całość wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach około 9×9 cm. Posmarować żółtkiem, położyć na środek kwadratu kupkę papki z kaszą, na nią różyczkę brokułu, na niego kawałek sera mozarelli.  Postąpić tak z każdym kwadratem i zapiekać  przez około 20 minut w temp. 180 ºC.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony