My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Ciasto czekoladowe „Czerwony buraczek”

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Ciasto czekoladowe "Czerwony buraczek"

Burak + czekoladowe ciasto, zaskakujące  połączenie, lecz jakże udane :) spróbujcie, naprawdę warto!

Kolor ciasta pięknie czekoladowy, konsystencja miękka, lekko wilgotna, w połączeniu z polewą z czekolady – smakuje wyśmienicie! Skorzystałam z przepisu Peti autorki czerwieniblekit.blox.pl, wprowadzając małe modyfikacje.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g ulubionej czekolady (rozpuszczonej w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach
  • 6 g cukru waniliowego
  • masło i otręby żytnie do przygotowania formy do pieczenia (otręby można zastąpić bułką tartą)

Polewa:

  • około 200 g ulubionej czekolady

Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie stopniowo dodać cukier waniliowy, przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i mielone migdały – wymieszać łyżką. Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku (dodałam bez odciskania) i dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i kakao – wymieszać łyżką.

Ciasto można piec w podłużnej keksówce lub małej tortownicy smarując je wcześniej masłem i posypując otrębami żytnimi lub tradycyjnie bułką tartą. Ja piekłam w blaszce na 6 małych keksów w temp. 180°C przez około 40 minut. Gdy ostygły posmarowałam je roztopioną czekoladą i ozdobiłam słodyczami.

Przygotowując ciasto, można dodać do niego kawałki orzechów włoskich lub suszonych śliwek – świetnie pasują:)

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony