Kule armatnie w sosie koperkowym
Oto nasz dzisiejszy obiad. Zjedliśmy Kule armatnie z kaszą gryczaną, a później pomidorówkę bez parówkowej wkładki.
Zupkę przygotowałam jednak w wersji ekspresowej, czyli zamiast świeżych pomidorów użyłam gotowego przecieru pomidorowego, dolałam wody, wrzuciłam 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżkę masła, pieprz, odrobinę vegety i zagotowałam. Do tego dodałam pęczek posiekanego świeżego koperku oraz lane kluski przygotowane z 1 jajka i łyżki mąki kukurydzianej.
Składniki (około 20 szt. pulpetów):
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 mała bułka (użyłam grahamki)
- pół kubka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 mała marchewka starta na drobno
- 1 mała pietruszka starta na drobno
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml jogurtu typu greckiego (można zastąpić śmietaną)
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- koperek
Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Mieszamy w misce mięso, bułkę, pietruszkę, marchewkę, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy niedużą ilość osolonej wody. Formujemy pulpety i wrzucamy do wrzątku (przy formowaniu pulpetów ręce warto zwilżyć wodą). Gdy woda znów zacznie wrzeć gotujemy około 5 minut, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową, a do wrzątku wrzucamy następną porcję.
Sos: Osobno w rondelku rozpuszczamy masło, rozprowadzamy mąką pszenną (nie rumienimy). Powoli, stale mieszając dolewamy wywar po gotowaniu pulpetów (gdy wywaru mamy zbyt dużo, wlewamy tylko część – by uzyskać odpowiednią ilość sosu). Dodajemy jogurt i koperek ewentualnie doprawiamy czym chcemy:)
Kategoria: Bez kategorii 2 komentarze »
Grudzień 14th, 2010 at 17:23
Agatko zrobilam ta zupe na szybko (z makaronem)….mialam jeszcze troche rosolu i wlalam przecier pomidorowy i dodalam wszystko to co ty, tylko troche mniej czosnku, bo nie wiem jaka ty mialas ilosc ;) Dodalam jeszcze lyzeczke cukru, troche soli i smietane. Normalnie PYCHA! Za zwyczaj robie tylko z bazylia i przyprawami typowymi jak sol, pieperz, cukier i smietane. Ale ten czosnek, to maslo i ten koperek dodaja super smak :) To wlasnie mi brakowala zawsze w pomidorowej :) Masz jeszcze jakis tajemnicy tipp na ogorkowa? bede robic jutro… ;)
A teraz zabieram sie za te kluski ;)
Buziaki! :*
Grudzień 14th, 2010 at 21:14
mój mężu akceptuje tylko pomidorową z czosnkiem i koperkiem, więc żadnej innej nie gotuję:) podsunęłaś mi świetny pomysł! muszę zrobić ogórkową:)