Tort makagigowy
Spośród całej masy tortowych przepisów Babci Wisi, na świąteczny deser wybrałam przepis na tort makagigowy. W wykonaniu jest podobny do tortu makaronikowego z masą kawową, wymaga również przygotowania placków bezowych.
Ja przygotowuję 4 sztuki jednocześnie, dlatego średnica mojej wersji tortu wynosi max 20cm. Naturalnie z tej samej, podanej poniżej ilości składników można przygotować osobno 3 placki o odpowiednio większej średnicy.
4 placki:
- 8 białek
- 250 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g cukru pudru
- 150g płynnego miodu
- 4 krążki suchego wafla o średnicy tortu, czyli około 20 cm
Przygotować dwie duże prostokątne blachy do piekarnika i wyłożyć je pergaminem. Wyciąć z wafla 4 koła o średnicy 20 cm i ułożyć na 2 blachach wyłożonych pergaminem.
W misce ubić białka na sztywno mikserem na małych obrotach. Potem stopniowo dodawać cukier puder i miód i dalej ubijać. (W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 °C). Na koniec dodać orzechy i całość wymieszać drewnianą łyżką. Masę wyłożyć po równo na 4 okrągłych waflach i wyrównać. Wygląda to podobnie jak pieczenie blatów do Orzechowego tortu z białym kremem z mascarpone (uwaga: w tym przypadku nie używałam wafli). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut. Wafle powodują, że nie mamy problemu z odklejeniem placków od pergaminu.
Placki przełożyć cienką warstwą masy. Placki należy układać je tak by wafel był na spodzie i na górze tortu.
krem:
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 100 g cukru drobnego
- 3 kopiate łyżki kakao
- 250 g masła
Masło utrzeć do białości (ucieram starym sposobem – drewnianą pałką w makutrze :)). W kąpieli wodnej roztrzepać żółtka i jajko, dodać cukier i mieszać miotełką, aż się całkowicie rozpuści, następnie dodać kakao. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem.
Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »
Styczeń 25th, 2011 at 23:11
This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I enjoy seeing websites that understand the value of providing a prime resource for free. I truly loved reading your post. Thanks!