Jajo faszerowane z avocado i parówką na zachętę:)
Kolacja przyjęta została z ogromnym entuzjazmem! W końcu pojawiło się ulubione jajo! przy okazji do brzuszka wpadło… avocado, miałam zamiar dodać jeszcze koperek, ale powstrzymałam się, uznałam, że to zbyt „ryzykowne”:)
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 miękkie, dojrzałe avocado
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina czosnku granulowanego
- odrobina soli
- łyżka majonezu (można zastąpić mielonym twarożkiem)
- kilka plasterków parówki – do ozdobienia (można zastąpić żółtym serem)
Ugotowane jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół. Avocado obrać pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny – aby nie ściemniało. Do miski włożyć 3 żółtka z ugotowanych jajek, avocado i pozostałe składniki – dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć blendera). Nafaszerować jajka. Ja do tego celu używam czystego woreczka „śniadaniowego”. Po napełnieniu nacinam rożek i wyciskam jak ze szprycy.
Farszu Wam zostanie – można posmarować nim chlebek i… zjeść:)
Kategoria: Bez kategorii Komentarz »