Piramidka z… ziemniaków od Maksyma

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Piramidka z ziemniaczków od Maksyma

Ziemniaczki od Maksyma to specjał Babci Teresy (Dla Igora i Borysa: Babci Pra :)) Potrawa składa się z ziemniaków, białego wina, masła i tymianku – składników mało – smak, powiedziałabym wykwintny! Podajemy do obiadu – obok rybki, kotlecika, jajka sadzonego lub czegokolwiek innego.

Składniki:

  • ziemniaki
  • 150 g masła
  • pół szklanki półwytrawnego, białego wina
  • tymianek (użyłam tymianek suszony)
  • sól (lub vegeta) i pieprz

Surowe ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plasterki o grubości około 5 milimetrów. Potrzebujemy 2 warstwy ziemniaków, ilość zależy więc od wielości żaroodpornego naczynia, które zamierzamy wykorzystać, ja użyłam naczynia o wymiarach  15×28 cm. Naczynie wysmarować tłuszczem (olejem lub masłem) ułożyć jedną warstwę ziemniaków, tak by plasterki nachodziły na siebie. Posypać solą (lub Vegetą), pieprzem i tymiankiem. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków w taki sam sposób i posypać solą (lub vegetą) pieprzem i tymiankiem. Do naczynia wlać około pół szklanki półwytrawnego, białego wina (należy wlewać przy brzegu naczynia… by nie spłynął nam z ziemniaków wraz winem tymianek). Na wierzchu należy rozłożyć masło pokrojone w plasterki (podobnie jak na szarlotce sypanej). Na maso można sypnąć też odrobinę tartego parmezanu lub jak ktoś woli mozarelli:)

Całość zapiekać ok. godzinę w temp. ok. 200 ºC, najpierw 40 min pod przykryciem, potem 20 minut bez przykrycia najlepiej włączając termoobieg, by ziemniaki przypiekły się od góry.

Moja wersja tego dania jest nieco uszczuplona, Babcia Pra bowiem, do takiej ilości wykorzystałaby pewnie 200 g masła. Babcia też zamiast soli używa bulion z kostki rosołowej. Na taką wielkość naczynia należałoby wlać 1/2 szklanki bulionu. Jeżeli będziemy mieli w naczyniu zbyt dużo płynu to trzeba dłużej piec bez przykrycia, uważając przy tym by nie przypiec zbytnio z wierzchu.

Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »

Jedna odpowiedź to “Piramidka z… ziemniaków od Maksyma”

  1. Mania

    Mogę potwierdzić, że smak zaiste wykwintny!!!


Skomentuj...



Początek strony