My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Kotleciki makrela potato

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

kotleciki rybne

W poszukiwaniu sposobów na przemycanie w daniach rybki przeglądam moje ulubione blogi kulinarne, czyli np.: http://whiteplate.blogspot.com Znalazłam tu wpis sprzed roku na kotleciki z wędzonej makreli i ziemniaków. Przepis jest idealny bo smaczny i genialnie prosty! Kotleciki z wierzchu chrupiące w środku mięciutkie i delikatne:) Polecam dla miłośników rybnych frykasów i rzecz jasna Waszych najmłodszych domowników!

Kotleciki bardzo łatwo się formują, przygotowuje się je znacznie szybciej  niż złote talarki z dorsza lecz zapach i smak ryby jest w nich niewątpliwie bardziej wyczuwalny niż w talarkach.

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 makrela o wadze 250-300 g
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka świeżych ziół (dowolnych: dodałam koperek i tymianek)
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów (użyłam bułki pomieszanej z otrębami żytnimi)
  • olej roślinny do smażenia (użyłam olej z pestek winogron)

Ziemniaki przecisnąć przez praskę (ja rozdrobniłam widelcem). Makrelę obrać, oddzielić uważnie od ości i rozdrobnić widelcem. Połączyć z ziemniakami, sokiem z cytryny,  jajkiem i ziołami, doprawić pieprzem. Uformować płaskie kotlety, obtoczyć w tartej bułce pomieszanej z otrębami.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju – ok. 2-3 minut z każdej strony, na niedużym ogniu aż się zarumienią.

Oryginalny przepis zawiera jeszcze łyżkę chrzanu.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony