Kotleciki makrela potato

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

kotleciki rybne

W poszukiwaniu sposobów na przemycanie w daniach rybki przeglądam moje ulubione blogi kulinarne, czyli np.: http://whiteplate.blogspot.com Znalazłam tu wpis sprzed roku na kotleciki z wędzonej makreli i ziemniaków. Przepis jest idealny bo smaczny i genialnie prosty! Kotleciki z wierzchu chrupiące w środku mięciutkie i delikatne:) Polecam dla miłośników rybnych frykasów i rzecz jasna Waszych najmłodszych domowników!

Kotleciki bardzo łatwo się formują, przygotowuje się je znacznie szybciej  niż złote talarki z dorsza lecz zapach i smak ryby jest w nich niewątpliwie bardziej wyczuwalny niż w talarkach.

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 makrela o wadze 250-300 g
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka świeżych ziół (dowolnych: dodałam koperek i tymianek)
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów (użyłam bułki pomieszanej z otrębami żytnimi)
  • olej roślinny do smażenia (użyłam olej z pestek winogron)

Ziemniaki przecisnąć przez praskę (ja rozdrobniłam widelcem). Makrelę obrać, oddzielić uważnie od ości i rozdrobnić widelcem. Połączyć z ziemniakami, sokiem z cytryny,  jajkiem i ziołami, doprawić pieprzem. Uformować płaskie kotlety, obtoczyć w tartej bułce pomieszanej z otrębami.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju – ok. 2-3 minut z każdej strony, na niedużym ogniu aż się zarumienią.

Oryginalny przepis zawiera jeszcze łyżkę chrzanu.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony