Parówki w cieście francuskim

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

zapiekamy... i gotowe:)

Parówki w cieście francuskim zawsze świetnie sprawdzają się przy okazji wszelkich spotkań towarzyskich, w gronie niekoniecznie kilkulatków. Dzieciom oczywiście smakują wyśmienicie, ale dorosłym również… szczególnie z sosem czosnkowym!

Składniki:

  • cienkie parówki
  • ciasto francuskie (używam gotowego, schłodzonego ciasta)
  • 1 roztrzepane jajko
  • posypka: sezam, mak, otręby… a może kminek? sypcie czym lubicie lub nie sypcie niczym:)

Parówki zawijamy w ciasto francuskie tak jak pokazałam na zdjęciach. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy lub nie posypujemy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce do pieczenia (używając przy tym pergamin). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok. 190 °C) i pieczemy ok. 20 min … lub dłużej – do zarumienienia ciasta.

Smacznego! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe:)

Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »

Jedna odpowiedź to “Parówki w cieście francuskim”

  1. Mania

    Oooo, parówki :) Oj tak, parówki znikają szybko bo są doskonałe!!
    To jeszcze przepis na sos czosnkowy poprosimy ;)


Skomentuj...



Początek strony