Burgery jaglane z marchewką
Dziś był dzień z małym kulinarnym eksperymentem. Miałam ugotowaną kaszę jaglaną więc pomyślałam, że przyrządzę coś na wzór Burgerów z cukinią. Brakowało jednak cukinii… ale była marchewka :) Rezultat? sami zobaczcie, smak mnie naprawdę pozytywnie zaskoczył!
Składniki:
- 1 duża surowa marchewka
- około100 g kaszy jaglanej
- około 300-350 ml wody do gotowania kaszy
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej mozzarelli
- kopiasta łyżka mąki kukurydzianej (lub więcej, gdy masa jest zbyt wilgotna)
- mąka kukurydziana i otręby żytnie – do panierowania
- olej z pestek winogron do smażenia
- sól
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. (Jeżeli jest bardzo soczysta sok należy odcisnąć)
Wodę zagotować, opłukaną kaszę jaglaną wsypać na wrzątek, przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Ja użyłam kaszy ugotowanej dzień wcześniej. Marchewkę i ugotowaną kaszę wymieszać w misce. Podane ilości marchewki i kaszy są przybliżone, mniej więcej ma być tyle samo ugotowanej kaszy co surowej marchewki (50:50). Dodać surowe jajko, kopiastą łyżkę mąki kukurydzianej i utarty ser – dokładnie wymieszać. Doprawić solą (można dodać odrobinę mielonego imbiru).
Formować płaskie kotlety i obtoczyć w mące kukurydzianej z dodatkiem otrąb żytnich. Na patelni rozgrzać olej (użyłam oleju z pestek winogron) i kiedy będzie gorący, układać kotlety, zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut z każdej strony. Usmażone burgery przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Można podać jako dodatek do obiadu lub z bułą i ulubionym sosem:)
Wg mnie płaskie burgery są smaczniejsze niż grubsze.
Polecam mąkę kukurydzianą do panierowania (bez użycia jajka) piersi z kurczaka, daje ciekawy smaczek.
Kategoria: Bez kategorii 3 komentarze »
Styczeń 19th, 2011 at 08:54
Uratowałam dzięki Tobie kaszę, z którą nie miałam co robić:)
Polecam francuską zupę cebulową, moje odkrycie wczorajsze. Rewelacja!
składniki:
750 g cebuli
2 łyżki masła
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
125 tartego sera gruyere (dałam mozarellę, która mi została z burgerów jaglanych)
2 łyżki oliwy
4 łyżki brandy
sól, pieprz
przyrządzanie:
Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, cukier, pół łyżeczki soli.
Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu ok. 20 – 30 minut, aż cebula będzie ciemnozłocista.
Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować, często mieszając, aby cebula się nie przypaliła przez ok. 5 minut.
Posypać cebulę mąką i dalej smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać bulion, wymieszać i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu.
Następnie do zupy wlać brandy oraz doprawić solą i pieprzem.
Zupę nalać do żaroodpornych kokilek, posypać serem i zapiekać ok. 10 minut, aż ser się rozpuści.
Zupa doskonale smakuje z grzankami z bagietki, my zjedliśmy ją z burgerami:)
Styczeń 19th, 2011 at 10:42
:) Kama, bardzo dziękuję za przepis! na pewno wypróbuję… pstryknę kilka fotek i umieszczę na blogu:)
Marzec 6th, 2012 at 09:35
Wyglądają niesamowicie apetycznie! Na pewno je wypróbuję:)