Słodkie, białe serducha na deser

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Białe serducha z borówkami

Przepis na białe serducha pochodzi z jakiegoś czasopisma dla młodych mam, został mi tylko wycinek, więc dokładnego źródła nie potrafię podać. W każdym razie wg autorów deser dedykowany jest „dla łasuszka od 2 roku życia”.

Przygotowałam go „kropka w kropkę” zgodnie z przepisem. Igorek (wiek: 2,5 lat) był zachwycony, deser okazał się być lepszy niż serek Danio:) Monte wciąż w ścisłej czołówce… zaraz za Michałkiem:)

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • łyżeczka masła
  • żółtko
  • 1/3 szklanki kaszy manny błyskawicznej
  • galaretka cytrynowa
  • wiórki kokosowe, owoce

Zagotuj 200 ml mleka z masłem. Pozostałe 100 ml wymieszaj z żółtkiem i kaszą manną, dodaj do gotującego się mleka. Gotuj jeszcze około minuty aż zgęstnieje. Galaretkę rozpuść w wodzie (użyj połowę mniej wody niż wskazano na opakowaniu galaretki) i przestudzoną dolej do mleka. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Foremki wysmaruj tłuszczem i napełnij masą. Gdy przestygnie, włóż do lodówki. Później wyjmij z foremek udekoruj owocami i wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Następnym razem zamiast galaretki użyję żelatyny. Cytrynowy smak mi osobiście nie pasował do całości:)

Kategoria: Bez kategorii 4 komentarze »

4 odpowiedzi to “Słodkie, białe serducha na deser”

  1. Mania

    Zrobiłam z galaretką malinową i mrożonymi malinami. Teraz się chłodzi. A piszę bo nie mogłam wytrzymać: super te foremki!!!

  2. Mania

    Mmmm, naprawdę pyszne!! Moje wyszły różowe, malinowe, i okrągłe bo nie mam takich zarąbistych foremek,ale naprawdę super!! Dzięki za przepis, chyba będą częstym deserem :)

    P.S. A tej żelatyny to ile, tak w razie czego? Bo ja bym jeszcze chętnie takie mocno kokosowe zrobiła.

  3. Agathorre

    hmm… żelatyny nie wiem, jeszcze nie próbowałam:)

  4. Agathorre

    foremki przyniósł mi Swięty Mikołaj, wiedział co mi sprawi frajdę:)


Skomentuj...



Początek strony