Zielone zawijasy, czyli: rolada szpinakowa z łososiem
[print link]
Roladkę przygotowałam po raz pierwszy dla Agnieszki na jej przyjęcie imieninowe… goście przyznali, że smaczne:) Na pewno jeszcze nie raz będę na zielono zawijać, bo przepis wbrew pozorom jest naprawdę łatwy!
Składniki: (około 18-20 porcji)
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego – rozmrożonego i odsączonego na sitku (użyłam nieco więcej)
- 30 g (2 łyżki) masła
- 4 jajka – oddzielnie żółtka i białka
- 2 szczypty utartej gałki muszkatołowej
- 3 ząbki czosnku (lubię szpinak mocno czosnkowy!)
- 1 łyżka parmezanu
- sól i pieprz
Farsz łososiowy:
- 1-2 szt. twarożku śmietankowego (np. Philadelphia, Almette jogurtowy lub „Mój ulubiony”)
- 8-10 dużych plastrów wędzonego łososia
- 1 dojrzałe avocado
- świeży koperek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.
Odsączony szpinak połączyć z masłem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić około 15 min. Połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-15 minut aż stężeje.
Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, oprószyć tartym parmezanem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia. Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek posypać posiekanym koperkiem. Ułożyć plastry łososia i avocado tak aby pokryły całą powierzchnię .
Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1-1,5 cm.
Wykorzystałam przepis Aniado, lekko go modyfikując.
Kategoria: Bez kategorii Komentarz »