My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Zielone zawijasy, czyli: rolada szpinakowa z łososiem

[print link]

Szpinakowe zawijasy z łososiem - przekąska

Roladkę przygotowałam po raz pierwszy dla Agnieszki na jej przyjęcie imieninowe… goście przyznali, że smaczne:) Na pewno jeszcze nie raz będę na zielono zawijać, bo przepis wbrew pozorom jest naprawdę łatwy!

Składniki: (około 18-20 porcji)

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego – rozmrożonego i odsączonego na sitku (użyłam nieco więcej)
  • 30 g (2 łyżki) masła
  • 4 jajka – oddzielnie żółtka i białka
  • 2 szczypty utartej gałki muszkatołowej
  • 3 ząbki czosnku (lubię szpinak mocno czosnkowy!)
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól i pieprz

Farsz łososiowy:

  • 1-2 szt. twarożku śmietankowego (np. Philadelphia, Almette jogurtowy lub „Mój ulubiony”)
  • 8-10 dużych plastrów wędzonego łososia
  • 1 dojrzałe avocado
  • świeży koperek

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.

Odsączony szpinak połączyć z masłem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić około 15 min. Połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.

Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-15 minut aż stężeje.

Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, oprószyć tartym parmezanem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia. Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek posypać posiekanym koperkiem. Ułożyć plastry łososia i avocado tak aby pokryły całą powierzchnię .

Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).

Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1-1,5 cm.

Wykorzystałam przepis Aniado, lekko go modyfikując.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony