Ta Szarlotka!

[print link]

tak, to ta szarlotka!

Oto nasza Grzebykowa Szarlotka:) Bardzo popularna w rodzinnym gronie, stanowi niejako „dyżurne” ciasto na każdą okazję. Składnik główny: 2 kg jabłek… czasem daję więcej. Czasem też z tych samych proporcji robię ciasto w okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Najczęściej jednak używam prostokątnej blachy o wymiarach około: 25×38 cm.

Składniki:

  • 40 dkg mąki tortowej
  • 15 dkg cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • kostka margaryny Kasia (mocno schłodzona)
  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego

Sypkie składniki oraz  margarynę umieścić na stolnicy, pokroić, posiekać… siekając nożem wszystko pomieszać. Gdy uzyskamy konsystencję grudkowatą dodać całe jajka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Ja czasem robię ciasto dzień wcześniej.

Jabłka obrać  i  zetrzeć jak ogórki na mizerię (gniazda nasienne i obierki: nie wyrzucać tylko ugotować z nich kompot :).

2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim blachę – spód i boki (Jeżeli się zbytnio klei – podsypać mąką,  na pewno będzie się trochę kruszyć). Na ciasto wyłożyć połowę jabłek i posypać równomiernie cukrem waniliowym i przyprawą do szarlotki lub cynamonem. Następnie wyłożyć pozostałą część jabłek.

Rozgrzać piekarnik do 190°. Pozostałą część ciasta z lodówki rozwałkować i przykryć ciasto. Powierzchnię ciasta lekko podziurkować widelcem. Piec około 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »

Jedna odpowiedź to “Ta Szarlotka!”

  1. Mania

    Ta szarlotka jest najlepsza na świecie. Łatwa do zrobienia i przepyszna zarazem :)


Skomentuj...



Początek strony