Fishburger z tuńczyka

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Fishburger - propozycja podania :)

Oto co można zrobić z tuńczyka z puszki! Pomysł nie jest mój, zobaczcie gdzie go znalazłam: Pulpety ziemniaczano-tuńczykowe.

Zmieniłam przepis wg własnych upodobań smakowych i oto co wyszło:

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków (użyłam pozostałe z dnia poprzedniego puree ziemniaczane ze szczypiorkiem)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (180-200 g ryby)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 pomidory suszone ze słoika (w oleju) – drobno pokrojone
  • 1 jajko
  • sok wyciśnięty z 1/2 pół cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Do obtoczenia: 1-2 łyżki mąki kukurydzianej, zmieszanej z łyżeczką otrąb żytnich.
Do smażenia: olej lub oliwa

Tuńczyka odcedzić.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i formować kotlety – ja robię zwykle raczej płaskie.
Na patelni rozgrzać olej/oliwę i smażyć kotlety ok. 3-4 minut z każdej strony.

Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »

Jedna odpowiedź to “Fishburger z tuńczyka”

  1. Agathorre

    :) Maniu dzień dobry!
    się robi – jest przepis:) obiecuję poprawę!


Skomentuj...



Początek strony