Zapiekanka z dorszem i pomidorami – szybka i pyszna!

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

Wybaczcie proszę ten długi zastój w kuchni. Mama gotuje dalej ale znacznie później… gdy wyciągam kurczaka z piekarnika jest już 23:30…  a ja nie lubię robić zdjęć w sztucznym świetle!

Jednak już powoli oswajam się z nowym trybem życia mamy pracującej i obiecuję Wam, ale i sobie również, że wrócę do garów niebawem:)

Dziś dzielę się wspaniałym odkryciem kulinarnym. Danie robi się bardzo szybko (nie zdążyłam sfotografować poszczególnych kroków…)

Zapiekankę robi się mniej więcej tak:

Składniki:

  • makaron
  • cukinia
  • 3 małe szalotki lub białe części pora
  • pomidory suszone z zalewu olejowej
  • 3 pomidory świeże
  • około 300 g filetów z dorsza (użyłam mrożonych)
  • koperek
  • sól pieprz
  • sok z cytryny, musztarda do posmarowania filetów
  • ser mozarella – pokrojony w kostkę

Filet skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i posmarować musztardą. Cukinię pokroić w grube plastry oprószyć solą odstawić na 30 min. potem opłukać odsączyć i podsmażyć. Cebulkę (lub por) pokroić na duże kawalki i również podsmażyć na oleju, posolić.

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą lub masłem i wyłożyć makaron ugotowany bardzo al dente. Na makaron wyłożyć cebulkę i cukinię oraz pokrojoną na kawałki surową rybę. Na wierzch położyć plastry pomidorów (grubość około 1 cm) i kostki mozarelli. Posypać koperkiem, pieprzem i solą. Można do naczynia wlać odrobinę wina białego. Jeżeli ryba jest jeszcze zamrożona – nie trzeba dolewać wody do naczynia.

Zapiekać w 200 ºC 15 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia z grillem od góry:)

Przed podaniem posypać kawałkami pomidorów suszonych i skropić olejem z zalewy ze słoika.

Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »

Jedna odpowiedź to “Zapiekanka z dorszem i pomidorami – szybka i pyszna!”

  1. Ania

    Hej! Dorsz nie jest wegetariański lecz jarski! to duża różnica, a ta potrawa wyskakuje kiedy selekcjonujesz wg wegetariański, pozdrawiam.


Skomentuj...



Początek strony