Zapiekanka z dorszem i pomidorami – szybka i pyszna!
Wybaczcie proszę ten długi zastój w kuchni. Mama gotuje dalej ale znacznie później… gdy wyciągam kurczaka z piekarnika jest już 23:30… a ja nie lubię robić zdjęć w sztucznym świetle!
Jednak już powoli oswajam się z nowym trybem życia mamy pracującej i obiecuję Wam, ale i sobie również, że wrócę do garów niebawem:)
Dziś dzielę się wspaniałym odkryciem kulinarnym. Danie robi się bardzo szybko (nie zdążyłam sfotografować poszczególnych kroków…)
Zapiekankę robi się mniej więcej tak:
Składniki:
-
makaron
-
cukinia
-
3 małe szalotki lub białe części pora
-
pomidory suszone z zalewu olejowej
-
3 pomidory świeże
-
około 300 g filetów z dorsza (użyłam mrożonych)
-
koperek
-
sól pieprz
-
sok z cytryny, musztarda do posmarowania filetów
-
ser mozarella – pokrojony w kostkę
Filet skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i posmarować musztardą. Cukinię pokroić w grube plastry oprószyć solą odstawić na 30 min. potem opłukać odsączyć i podsmażyć. Cebulkę (lub por) pokroić na duże kawalki i również podsmażyć na oleju, posolić.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą lub masłem i wyłożyć makaron ugotowany bardzo al dente. Na makaron wyłożyć cebulkę i cukinię oraz pokrojoną na kawałki surową rybę. Na wierzch położyć plastry pomidorów (grubość około 1 cm) i kostki mozarelli. Posypać koperkiem, pieprzem i solą. Można do naczynia wlać odrobinę wina białego. Jeżeli ryba jest jeszcze zamrożona – nie trzeba dolewać wody do naczynia.
Zapiekać w 200 ºC 15 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia z grillem od góry:)
Przed podaniem posypać kawałkami pomidorów suszonych i skropić olejem z zalewy ze słoika.
Kategoria: Bez kategorii Jeden komentarz »
Lipiec 11th, 2011 at 23:01
Hej! Dorsz nie jest wegetariański lecz jarski! to duża różnica, a ta potrawa wyskakuje kiedy selekcjonujesz wg wegetariański, pozdrawiam.